Sudanesiske serietecknaren: ”Konst är ständigt motstånd”’

Uppdaterad
Publicerad

I sitt vardagsrum i Norge, medan TV:n sänder bilder på våldet hemma i Khartoum, gör Khalid Albaih det han har blivit känd för i både Mellanöstern och utanför: ritar tecknade serier. 

– Konst är ständigt motstånd. Konst är vårt sätt att fortsätta kämpa, säger han.

Khalid Albaih har gjort sig känd i Mellanöstern genom sina teckningar om bland annat den arabiska våren, korrupta regeringar och kriget i Syrien. I väst är han kanske mest känd för sin teckning av den svarta amerikanske fotbollsspelaren Colin Kaepernick, knäböjande med en afro i form av en knuten näve.  

Hans senaste teckning, ”The Dog Fight”, skildrar de två huvudsakliga sudanesiska fienderna, arméchefen general Abdel Fattah al-Burhan och den paramilitära ledaren general Mohamed Hamdan Dagalo, som hundar som slåss om en köttbit i form av Sudan. 

Oroligheter i Sudan

– Vi har fastnat i mitten mellan dessa två monster, säger Albaih till Reuters.

”Konst handlar om hopp”

I Oslo är Albaih med och leder ett konstprogram som grundades i kölvattnet efter den arabiska våren 2011. Gruppen utforskar hur media kan främja demokrati och mänskliga rättigheter i Mellanöstern. 

– Konst behövs i tider som denna. Det är viktigt att visa människor att konst handlar om hopp, konst handlar om att visa att det finns ett annat sätt att prata om saker.  

Internet fungerar fortfarande i Khartoum och Albaih är i ständig kommunikation med vänner och familj eller publicerar praktiska råd till sina följare på sociala medier i hopp om att hjälpa dem som försöker lämna det konflikthärjade landet.  

Fler än 400 personer har hittills dött till följd av striderna i landet. Läs mer om oroligheterna i Sudan här.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet