Svårt för folkhögskolor när pandemistöd försvinner

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin sköt den dåvarande regeringen in en halv miljard kronor till Folkbildningsrådet. Vid årsskiftet försvann det tillfälliga pandemistödet. I Tidöavtalet framgår det att regeringen vill reformera och effektivisera folkbildandeväsendet.

I början av pandemin tillsatte den dåvarande regeringen en halv miljard kronor i pandemistöd till Folkbildningsrådet. Pengarna gick till folkhögskolor över hela landet som då bland annat fick möjlighet att öppna upp flera deltagarplatser. 

Stödet försvann vid årsskiftet, något som bland andra Biskops-Arnö Nordens Folkhögskola har påverkats av.

– Tidigare när folkhögskolor fått en ökad volym så har det varit tillfällliga platser som sedan permanentats. Så detta är väl ett trendbrott att stöder inte permanentas, säger Mats Lundborg, rektor på Biskops-Arnö Nordens Folkhögskola.

– Vi har varit väldigt duktiga på att växa, nu måste vi vara duktiga på att krympa också, fortsätter han.

Översyn av Folkbildningsrådet

I Tidöavtalet skriver regeringen att de vill ha en översyn av Folkbildningsrådet, som är det organ som fördelar statsbidragen till både studieförbund och folkhögskolor. I skrivelsen framgår det att regeringen vill reformera systemet för stöd, och även effektivisera folkbildningsväsendet.

– Under de senaste åren har vi sett att det skett väldigt mycket fusk i folkbildningen. Därför måste vi förändra det systemet, säger Mats Persson, utbildningsminister (L).

SVT har tidigare rapporterat om statliga bidrag som delats ut till studieförbund har gått till annat än folkbildning. Detta är något som skett bland vissa studieförbund och inte folkhögskolor.

På Biskops-Arnö har inget fusk förekommit.

Till hösten kommer trettio stycken deltagarplatser försvinna, och under 2022 steg energipriserna till nästan 1,5 miljoner kronor.

– Det är första året på mina elva år som vi lägger en underbalanserad budget. Vi kallar detta för ett omställningsår, säger Mats Lundborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.