Foto: Lars Wiklund

Sven Melander var en av de sista verkligt folkkära komikerna

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Sven Melander slog igenom i en tid där nöjesutbudet var en bråkdel av idag, och blev en av de sista verkligt folkkära nöjesprofilerna. Kulturnyheternas programledare Hannes Fossbo minns en idol som präglade en hel barndom.

Hannes Fossbo

Kulturnyheterna

Sven Melander var alltid på tv när jag var liten. Det är många som i dag inte förstår hur det var att bara ha två tv-kanaler, med ett nöjesutbud som motsvarar ett flarn av ett flarn av alla underhållningsprogram som i dag erbjuds på alla tänkbara kanaler och plattformar. Men vi är några som minns. Sven Melander var nöjesprofil i slutet av tv:s storhetsepok. När man blev verkligt folklig.

På 80-talet satt jag på golvet framför tv:n och väntade på Rulle, barnprogramsfiguren. Det knastrade elektriskt på den tjocka glasrutan när jag gick fram en gång och tryckte fingret i ögat på honom. Jag kan göra brännvin av kottar, sa Rulle.

De vuxna skrattade åt Werner och Werner och Preben och Preben. Tillsammans upprepade vi replikerna. I skolan härmade alla hans rollfigurer. Elever och skolpersonal. I dag är det nasi goreng, sa en mattant. Men det går lika bra med selleri, sa en annan.

En klasskompis och jag älskade Steve med Lloyden i Gällivare. Vi var 7-8 år och hade likadana klockor. Det är Lloydlockor, sa vi. När vi citerade beskrivningen av Steves fru – hon heter Berit, men vi kallar henne Beirut för hon är så jävla bombad – gav fröken oss en speciallektion om inbördeskriget i Libanon.

I mammas favoritsketch visar Sven Melander prov på akrobatisk humor av Papphammarklass. Han tror en gräsmatta är grön asfalt, och det visar sig att han inte kan gå på den. Han ramlar och halkar omkring som Bambi på hal is. Det är lika hysteriskt som roligt.

Och så Sällskapsresan. Sven Melanders och Weiron Holmbergs charteralkisar Berra och Robban citeras fortfarande friskt om man är uppmärksam/tjyvlyssnar när man går på krogen. Jag är törstig Robban, vi tar första bästa/ Jag var ju nykter i morse men nu börjar det ordna upp sig.

Lasse Åbergs film har setts av miljontals svenskar och många t-shirtar har sålts med klassiska trycket I kväll får 107 svenskar gonorré. Att Sven Melander fortsatte riva ned skratt på landets revyscener och dessutom fick en ny publik när han på äldre dagar blev feministisk youtube-profil gjorde honom än mer folkkär.

I kväll tar vi en lille en för Sven Melander. Men det går lika bra med selleri.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.