Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör svensk-iranska regissören Maryam Moghaddam: ”Jag måste stå ut och bli starkare” Foto: TriArt film

Svensk-iransk filmare stoppades på flygplatsen i Teheran

Uppdaterad
Publicerad

Maryam Moghaddam skulle resa till Sverige i samband med biopremiären för hennes kritikerhyllade film ”En liten bit av kakan”. Nu riskerar hon att ställas inför rätta i Iran. Regimen menar att hennes film brutit mot flera tabun.

– Filmen handlar om livet – om kärlek, död och ensamhet. Då blir det politiskt, säger Maryam Moghaddam.

Filmen handlar om den 70-åriga änkan Mahin som bestämmer sig för att börja leva igen genom att öppna sig för en ny romans. Filmen är skriven och regisserad av svensk-iranska Maryam Moghaddam och hennes man Behtash Sanaeeha.

Nu anklagas de för att med sin film brutit mot flera tabun. Alkohol, dans, närgången kroppskontakt och mot slöjtvång. Men hon är trots alla trakasserier från regimen fast besluten att fortsätta med sitt arbete.

– Jag måste bli starkare och ta de konsekvenser som följer, säger hon.

Tidigare förbud

Maryam Moghaddam är kanske mest känd för filmen ”Ballad of a white cow” som hon både regisserade och skrev manus till tillsammans med Behtash Sanaeeha.

Hon har tidigare förlagts med yrkesförbud i två år för sin roll i Jafar Panahis film ”Closed curtain”. I fjol fick hon utreseförbud i fjorton månader när regimen fick kännedom om hennes senaste film. Hon fick därför inte lämna landet när ”En liten bit av kakan” skulle visas på filmfestivalen i Berlin.

– Jag fick passen tillbaka bara för någon vecka sedan och trodde att jag nu skulle få åka till Stockholm, säger en besviken Maryam Moghaddam.

Maryam Modghaddam

Maryam Moghaddams arbete som skådespelare och som regissör, kännetecknas ofta av starka kvinnliga karaktärer och socialt medvetna teman. Hon började sin karriär inom teater och film i Iran men har också jobbat med flera film- och teaterproduktioner i Sverige.

Maryam Moghaddam har också arbetat med flera av Irans framstående regissörer. Bland annat har hon skådespelat i Jafar Panahis film ”Closed Curtain” som vann Silverbjörnen för bästa manus vid Berlin International Film Festival.

Hon har dessutom varit med i Behnam Behzadis film ”Inversion” (2016), som visades på Cannes Film Festival.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.