Mats Malm, ständige sekreterare i Svenska  Akademien.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Malm, ständig sekreterare i Svenska Akademien. Foto: Pontus Lundahl/TT

Svenska Akademien: ”Inte vårt uppdrag att renodla svenskheten”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien vill inte ta fram en smal nationell kanon med syftet att ”renodla svenskheten”, det skriver Mats Malm, ständig sekreterare i Svenska Akademien, i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Enligt Mats Malm har diskussionerna kring kulturkanon präglats av osäkerhet om vad den ska innehålla och hur den ska fungera.

I artikeln förklarar Svenska Akademiens ständige sekreterare därför den etablerade innebörden av begreppet kanon och att en kanon i huvudsak upprättas i ideologiska syften och ger ett smalt urval.

Kulturkanon

Han skriver vidare att Svenska Akademien som organisation inte har som uppdrag att renodla svenskheten. Istället menar Malm att Akademiens ska ”verka för att det svenska språket utvecklas som en rik och nyanserad bas för social, kulturell och samhällelig gemenskap. ”

Bidrar hellre till en bred kanon

Svenska Akademien har tidigare meddelat att man inte kommer att hjälpa till i arbetet med att ta fram en svensk kulturkanon som kulturminister Parisa Liljestrand (M) har beställt.

Enligt Malm, hade Akademien hellre bidragit till en så kallad bred kanon, vilket är något som inte upprättas, men växer fram och kan förändras.

De ska leda arbetet

Debatten kring kulturkanon har varit intensiv sedan förslaget om en svensk kulturkanon presenterades av regeringen 2022.

Sedan tidigare står det klart att det är historikern Lars Trädgårdh som kommer att leda arbetet tillsammans med en kommitté bestående av journalisten Gunilla Kindstrand, Marlen Eskander, verksamhetsledare vid Läsfrämjarinstitutet, PJ Anders Linder, chefredaktör för Axess och Peter Luthersson, docent i litteraturvetenskap.

Svensk kulturkanon

En gemensam kulturell referensram. Tanken är att lyfta fram vissa konstnärliga verk som anses utgöra en del av landets kulturkanon.

I Tidöavtalet skrev regeringen och Sverigedemokraterna att man ska låta fristående expertkommittéer inom olika områden ta fram förslag på en svensk kulturkanon. Kanon översätts i Svenska Akademiens ordlista med ”norm”.

Senast den 31 augusti 2025 ska kommittén redovisa en kulturkanon för kulturdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturkanon

Mer i ämnet