Visby eller Strausburg? En klar majoritet av svenska EU-parlamentariker valde bort Almedalsveckan då en uppmärksammad omröstning om en ny upphovsrättslag äger rum samma vecka. Foto: TT

Svenska EU-politiker väljer bort Almedalen

Uppdaterad
Publicerad

Torsdagens EU-omröstning om en ny, omstridd upphovsrättslag förväntas bli jämn, och samtliga svenska partier vill stoppa förslaget. Omröstningen sker samtidigt som Almedalsveckan, och en enkät som Kulturnyheterna genomfört visar att endast två av 20 EU-parlamentariker prioriterade politikerveckan framför omröstningen.

Svenska EU-parlamentariker vill stoppa EU:s nya lagförslag om en skärpt upphovsrätt, som de menar är för skarpt och riskerar att skada ett fritt och öppet internet. Det visar en enkät som Kulturnyheterna genomfört.

Omröstningen om huruvida förslaget ska ändras innan det går vidare till ett slutgiltigt beslut sker under torsdagen, mitt under Almedalsveckan där svenska politiker har en stor exponeringsyta inför höstens val. Trots detta visar vår enkät att majoriteten av svenska EU-parlamentariker valt att avstå helt eller korta ner sin tid i Visby, med anledning av omröstningen.

”Självklart att delta”

Sammanlagt kommer 16 av 20 svenska EU-parlamentariker delta under dagens omröstning. De flesta om dem understryker att omröstningen är mycket viktig, och att det därför är självklart att delta.

– Jag har varit engagerad i IT-politik och informationsfrihet sedan jag skrev min första motion om det år 2004. Det här är en viktig omröstning, säger Max Andersson (MP), om sitt beslut att avstå närvaro i Almedalen.

– Självklart deltar jag och min kollega i omröstningen. Att stoppa EU:s överstatlighet går före Almedalen, säger Kristina Winberg (SD).

– Jag är ledamot i Europaparlamentet, då är det naturligt att närvara vid viktiga voteringar, säger Cecilia Wikström (L).

Svårt val att avstå omröstning

Endast två svenska EU-parlamentariker har istället valt att prioritera Almedalsveckan på Gotland: Lars Adaktusson (KD) och Anna Hedh (S). Adaktusson pekar framförallt på att han kandiderar i höstens riksdagsval och har uppdrag i partistyrelsen, vilket gjorde beslutet nödvändigt enligt honom.

– Det är ett dilemma självklart, är man invald i EU-parlamentet ska man delta i voteringen och det gör jag i stor utsträckning. Men nu är det en krävande situation inför riksdagsvalet. Sen är det så det parlamentet röstar om under torsdagen inte ett slutgiltigt beslut, det gör en viss skillnad, säger han till Kulturnyheterna.

Anna Hedh (S) säger att det är mycket viktigt att EU-frågorna drivs även i den svenska debatten, och att Socialdemokraterna därför valt att ha en EU-parlamentariker på plats i Almedalen för första gången på länge.

– EU-politiken är en del av inrikespolitiken och är inte representerad här om det inte finns några Europaparlamentariker på plats, säger Anna Hedh.

Hon understryker att det varit ett svårt beslut att ta, och att partiet representeras av de övriga fyra EU-parlamentarikerna som är på plats i Strausburg.

– Jag representerar europeiska folket, mina väljare och Socialdemokraterna varje dag. Ibland har vi flera uppdrag att välja mellan och det är inget konstigt eller ovanligt, fortsätter Anna Hedh.

Även Anna Maria Corazza Bildt (M) är frånvarande under torsdagens omröstning på grund av sjukdom. Linnéa Engström (MP) kan heller inte delta på grund av familjeskäl.

Vad står på spel under torsdagens omröstning?

Torsdagens omröstning handlar om huruvida det juridiska utskottets förslag till en ny upphovsrättslag ska antas i sin nuvarande form, eller om det ska omförhandlas. Accepteras förslaget kommer det gå vidare till en avslutande förhandlingsprocess med Ministerrådet.

Säger parlamentet nej måste förslaget istället göras om och en ny omröstning sker i september. Enligt de parlamentariker Kulturnyheterna pratat med förväntas omröstningen bli jämn. 16 av de sammanlagt 20 svenska delegaterna kommer att delta i voteringen i Strasbourg klockan 12 idag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.