• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Daniel Westman. Foto: TT/Privat

It-juristen reder ut EU:s nya internet-direktiv

Uppdaterad
Publicerad

Ett filter på sociala medier och en avgift på länkar: det är vad många oroar sig för med en ny reform om upphovsrätt inom EU.

Daniel Westman, forskare i rättsinformatik och jurist specialiserad på it-rätt, förklarar vad ändringarna kan innebära.

Denna artikel publicerades 20 juni 2018.

Slut på memes och roliga videoklipp – det har varit en oro inför en omröstning i parlamentet av artikel 11 och 13 i upphovsrättslagen. När ansvaret förflyttas från enskild individ till stora plattformar, som Facebook, kan ett filter bli en trolig lösning.

Upphovsrättsdirektivet

– För att Youtube, Facebook och Twitter ska skydda sig från att hållas ansvariga för det som användarna lägger upp är det många som tror att man måste lägga in någon typ av filter. Och ett filter kan ju aldrig ta bort bara exakt det som är olagligt, säger Daniel Westman, jurist specialiserad på IT- och medierätt.

– I de flesta fall kommer det vara sånt man inte har rätt att sprida, men i vissa fall kan del kan vara sånt man har rätt att sprida, men som kan stoppas på förhand innan det ens kommer ut.

Mindre fritt internet

Daniel Westman tror att ändringarna – på gott och ont – kommer att skapa en mindre fri miljö. En fråga man kan ställa sig är varför man valt att ställa plattformarna ansvariga just när det gäller upphovsrätt, säger han.

– När det gäller diskussioner om hat och hot så har man ofta avvisat filtrering som lösning för att man inte tror att det kommer lösa problemet – mycket som är lagligt hamnar i filtret och det är inte så effektivt mot det olagligt. Direktiven säger inte att man måste ha ett filter, men det skapar tunga incitament.

Svårare att länka

Ett annat orosmoln har varit det som kallats länkskatt – att mediehus och företag som producerar innehåll får större rätt att ta betalt för att andra sprider deras material.

– Länkskatt – både länk och skatt är lite missvisande, men det ligger något i kritiken. Utökad rätt för tidningsföretag, när man tar ut delar ur texter – till exempel i samband med länkning – kan i större utsträckning bli något man behöver tillstånd för att publicera.

Westman säger att man i första hand vill åt företag som vill tjäna pengar på andras material, men flera än så kan påverkas.

– Den är inte begränsad till de som har det som affärsidé, även en enskild person som gör det här i viss omfattning på sin blogg kan träffas av en sån här reglering, säger Daniel Westman.

Eftersom förslaget nu har röstats igenom EU:s juridiska utskott ska parlamentets plenum ta ställning i frågan, sannolikt redan i juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upphovsrättsdirektivet

Mer i ämnet