2016 initierade EU-kommissionen att den rådande upphovsrättslagstiftningen behövde moderniseras och lade fram förslag om en anpassning till den digitala utvecklingen som skett under de senaste åren. Sedan dess har frågan hätskt diskuterats.
Så sent som i somras röstade Europa-parlamentet nej till förslaget – som sedermera omformulerades och i dag tisdag godkändes.
Upphovsdirektivet, som kallats för ”internetdödaren” av dess kritiker, innebär kortfattat att det senast 2021 ska bli svårare att sprida upphovsrättsskyddat material på internet utan upphovsmakarens tillåtelse.
Efter att beslutet klubbats igenom lät inte reaktionerna inte vänta på sig.
”Det nya direktivet ökar möjligheterna för att det även i framtiden ska kunna bedrivas högkvalitativ journalistik i hela landet. Direktivet löser inte alla problem, men det lägger en bra grund som vi tillsammans med branschens övriga parter kan bygga vidare på. Utgångspunkten måste vara att mediehusen har rätt till sitt eget material och ska få ersättning när andra företag drar nytta av deras journalistik”, skriver Jeanette Gustafsdotter, vd TU – Medier i Sverige, i ett pressmeddelande.
Svenska politiker kritiska
Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley är dock inte nöjd med dagens resultat.
”Det är ett dåligt beslut för jobben och det är ett dåligt beslut för innovation i den digitala världen. Den så kallade länkskatten och uppladdningsfiltret kommer att sakta ned hela internet. Det gör verkligen internet till kabel-tv”, skriver Fredrick Federley (C), i ett mejl till Kulturnyheterna.
Även Miljöpartiets Jakop Dalunde är kritisk mot att förslaget nu godkänts i sin helhet, precis som Liberalernas Cecilia Wikström.
”Detta beslut riskerar att undergräva både det fria ordet på nätet och öppen tillgång till information. Detta är inte en bra dag för de som vill se ett frittoch öppet internet”, skriver EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP).
”Europaparlamentet har antagit en upphovsrättslagstiftning som riskerar att skapa stora inskränkningar i friheten på internet för helt laglydiga medborgare och företag. Det nya direktivet är otydligt och riskerar att leda till en skadlig osäkerhet på den digitala inre marknaden”, skriver Cecilia Wikström (L), i ett pressmeddelande.
SKAP: ”En stark och positiv signal”
Branchorganisationerna Sveriges musikskapare (SKAP) och Svenska tonsättares internationella musikbyrå (STIM) välkomnar beslutet. Alfons Karabuda, ordförande för SKAP, skriver i ett pressmeddelande:
”Å musikskaparnas vägnar vill jag tacka alla medlemmar i Europaparlamentet som idag valde att sända en stark och positiv signal till framtida generationer som vill skriva, komponera, skapa och kunna tjäna sitt upphälle på det de skapat!”
”Debatten har haft ett mycket hårt tonläge med tunga krafter emot förslaget, men uppslutningen bland både våra egna medlemmar och den kreativa sektorn som helhet har varit väldigt stor. Nu ser vi fram emot en mer saklig och lösningsorienterad diskussion när direktivet ska implementeras i svensk lag”, skriver Karsten Dyhrberg Nielsen, vd för STIM, ett pressmeddelande.