Upphovsrätten på internet förändras. Foto: SVT Grafik

Det här innebär de nya upphovsrättslagarna

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre år av förhandling och infekterad debatt har EU antagit nya upphovsrättslagar. Det nya direktivet innebär bland annat att det senast 2021 inte hur som helst ska gå att ladda upp upphovsrättsskyddat material på sociala medier utan licens, och att företag som Google och Facebook har en skyldighet att ersätta medier vars material de sprider på sina plattformar.

Efter flera år av konflikter, förhandling, protester och intensiv opinionsbildning fick frågan om framtidens upphovsrätt till sist sitt svar under en omröstning i Europaparlamentet i slutet av mars.

Ja-sidan vann striden, och omröstningen i Strasbourg slutade 348 mot 274, med 36 ledamöter som avstod. Nu har direktivet även röstats igenom i ministerrådet, med rösterna 19 – 6.

Upphovsrättsdirektivet

De nya upphovsrättslagarna innebär att det ska bli svårare att sprida upphovsrättsskyddat material på internet utan upphovsmakarens tillstånd.

Omdiskuterade artikel 11 och 13

I direktivet är det framförallt två artiklar som utmärkt sig som kontroversiella: Artikel 11 och artikel 13. Den förstnämnda handlar om att digitala webbplattformar ska ge ”skälig och proportionell ersättning” till medier vars material, till exempel längre utdrag av nyhetsartiklar, delas vidare via plattformen.

Den senare, artikel 13, ställer i sin tur krav på att digitala plattformar ska ta ansvar för uppladdning av material, till exempel musik, bilder och nyhetsartiklar, som kan innebära ett upphovsrättsintrång.

Kritiken mot artiklarna har i huvudsak berört frågan om friheten på internet. Kritik har i synnerhet riktats mot artikel 13 med anledning av att den skulle kunna resultera i en filterlösning för att hindra personer från att ladda upp upphovsskyddat material på sajter som Youtube, Twitter och Facebook.

Besvikelse hos nej-sidan

Inför omröstningen i Strasbourg meddelade majoriteten av Sveriges EU-parlamentariker, med undantag för Socialdemokraterna, att de tänkte rösta nej till förslaget som helhet eller till specifika delar av förslaget.

Max Andersson, Partiet Vändpunkt (tidigare Miljöpartiet), är besviken över utfallet:

”Det är en dålig dag för demokratin i EU. Beslutet riskerar att skada både yttrandefriheten och försämra hela internet. Många tjänster på nätet hamnar nu i en juridisk gråzon där det är stor risk att de kommer att behöva filtrera sina användares uppladdningar”, skriver han i ett mejl till Kulturnyheterna.

”Det är ett dåligt beslut för jobben och det är ett dåligt beslut för innovation i den digitala världen. Den så kallade länkskatten och uppladdningsfiltret kommer sakta ned hela internet. Det gör verkligen internet till kabel-tv”, skriver Fredrick Federley (C), i ett mejl till Kulturnyheterna.

”Nätjättarna roffar åt sig”

Bland de svenska Socialdemokraterna gick åsikterna isär. Två röstade mot och tre röstade för. En av dem som röstade för upphovsrättsdirektivet var Jytte Guteland.

– Det är för att stärka kultursektorn, men också på grund av en frustration över hur nätjättar roffar åt sig och skördar enorma vinster på författares och musikers bekostnad. Vi behöver komma åt de här företagen och tvinga dem till förhandlingsbordet, säger Jytte Guteland (S) till Kulturnyheterna.

Angående kritiken mot artikel 11 och 13 säger Jytte Guteland att hon är övertygad om att den nya lagen står på användarnas sida.

– I dag röstade vi för en lagstiftning där användarna med lagstöd kan ompröva om till exempel en film stängts ner av Facebook eller Instagram, det har man inte i dag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upphovsrättsdirektivet

Mer i ämnet