Journalisten Emanuel Karlsten har länge bevakat frågan om EU-direktiv gällande upphovsrättslagar. Foto: SVT

Emanuel Karlsten: ”Man känner ett ökat politikerförakt”

Uppdaterad
Publicerad

EU-parlamentets ja till nya upphovsrättslagar kommer att märkas av i våra flöden i sociala medier. Det säger journalisten Emanuel Karlsten, som bevakat frågan under en längre tid, i SVT:s Morgonstudion.

– Det kommer inte gå att ladda upp någonting som är upphovsrättsskyddat om upphovsrättshavaren har bestämt sig för att antingen vilja ha betalt eller inte vilja bli publicerad alls.

Emanuel Karlsten säger att det redan tidigare varit olagligt att lägga upp upphovsrättsskyddat material på nätet, och att skillnaden i det nya EU-direktivet blir att det i framtiden är upp till internetföretagen att ”hålla efter”.

– Med den här lagen som kommer har staten gett polisens, åklagarens och domarens ansvar till sajten – att direkt, innan det publiceras, avgöra om det är ett brott eller inte, säger han och fortsätter:

– Om det här ”automatiska filtret” ser, anar eller misstänker att det kan vara ett brott så kommer det att blockeras.

Slutet för ”memes”?

På förhand har många sagt att det nya EU-direktivet kan innebära slutet för så kallade ”memes”, det vill säga något som uppnår stor popularitet och igenkänning på kort tid enbart via internet, på nätet.

Betyder det att det blir tråkigare, att internet blir en mer tom plats?

– Jo, det kan det väl betyda på ett sätt. Memes, som kanske uppfattas som märkligt på många vis, är ju en naturlig del av internetkulturen i dag.

”Ett ökat politikerförakt”

Debatten om det nya direktivet har varit både lång och infekterad. Enligt Emanuel Karlsten är det många som känner sig uppgivna efter beslutet i EU-parlamentet i går.

– Man känner ett ökat politikerförakt tror jag, för att man känner att en fundamental del av internet förändras. Frågan handlar inte om huruvida upphovsrättshavare ska få betalt eller ej utan det är just implementeringen. Att sajter och privata företag ska agera polis innan vi får chans att publicera oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.