Vad innebär Artikel 13?
Det europeiska upphovsrättsdirektivet ska uppdateras och en viss del – artikel 13 – upprör många. Förslaget kan komma att tvinga sociala medieplattformer och andra tjänster där man laddar upp material, att införa filter för att radera exempelvis memes och videor som kan innebära ett upphovsrättsintrång.
I nästa vecka ska lagförslaget gå igenom en juridisk kommitté inom EU för att färdigställas, för att senare kunna röstas om i EU-parlamentet.
Lagförslaget är framtaget för att skydda kreatörers rättigheter på nätet så att deras material inte laddas upp på olika plattformar. Artikel 13 är en del i den omgörning av upphovsrättslagen som görs inom EU och syftar till att komma till bukt med att människor delar bilder, videor och musik som de inte äger rättigheterna till.
Hur påverkar det mig?
Ett exempel kan vara om du laddar upp en meme med en bild som egentligen ägs av nyhetsbyrån Reuters på Twitter, så kan den komma att raderas av Twitter, annars riskerar de böter.
Ett annat kan vara att du gör en rolig video och laddar upp den på Youtube ackompanjerat med en Michael Jackson-låt. Dock har Youtube redan i dag ett fungerande filter, där man får ladda upp sådana filmer men får inga annonsintäkter, eftersom man inte har upphovsrätten till musiken.
– Det finns exempel där folk har kunnat bli stämda för brott mot upphovsrättslagen genom en rolig video. Till exempel i USA, där en mamma lade upp en bild på sin bebis som dansade till Prince och blev stämd av skivbolaget, säger Joel Westerholm, Sveriges Radios reporter som bevakar IT-frågor.