1. Tvåfaktorsautentisering
Att skydda sitt lösenord genom att använda en extern enhet, till exempel din telefon eller surfplatta, är ett utmärkt skydd mot både identitetsstöld och kontokapning. Se till att dina sociala medier är kopplade till tvåfaktorsautentisering, då du får en kod till din telefon när du loggar in från en ny enhet. Allra viktigast är att skydda din mejl, som är navet i ditt kontoskapande på nätet.
2. Undvik Facebooktester
Appar likt det test som användes för att sälja vidare personlig information av företaget Cambridge Analytica är vanliga på Facebook. När du godkänner och inte läser det finstilta går du ofta med på att externa företag lagrar din information och dessutom har du godkänt att de fritt kan använda sig av det i sin marknadsföring. Du har gett bort dina personuppgifter. Alla företag som står bakom tester på Facebook lagrar förstås inte uppgifter och säljer dem vidare till en tredje part, men många gör det. Dessutom ligger oftast applikationerna som står bakom testen kvar och fortsätter samla in data om dig.
3. Använd specifika lösenord
De flesta it-experter rekommenderar att man använder olika lösenord till olika konton. Även om det kan tyckas krångligt att komma ihåg flera lösenord är det värt det i slutändan. Facebook rekommenderar att inte använda lösenordet du använder hos dem någon annanstans på nätet. Det rekommenderas att byta lösenord ofta, men det är få som följer det rådet. Om du misstänker att du hackats är det dock viktigt att byta lösenord så snabbt som möjligt.
4. Var skeptisk mot tävlingar
Låter det för bra för att vara sant så är det antagligen inte sant. Förra året spreds exempelvis ett inlägg på Facebook om att Norwegian gav bort gratis flygbiljetter. Förmodligen ville företaget med hjälp av en bedrägerisajt samla in e-postadresser. Om en tävling ska följa lotterilagen får man inte avgöra tävlingen med slumpens hjälp. Det räknas som ett lotteri och kräver tillstånd.
5. Klicka inte på länkar som verkar suspekta
Många Facebookanvändare har varit med om att en kontakt skickar en länk i meddelandetjänsten Messenger med uppmaningen att klicka på den. I många fall får användaren som klickar på länken sitt eget konto hackat och länken fortsätter spridas till ens vänlista. Oftast använder sig viruset av engelska som språk, så brukar du kommunicera med din kontakt på ett annat språk vanligtvis finns det anledning att vara skeptisk. Det hjälper också oftast att byta lösenord om du misstänker att ditt konto fått ett virus.
6. Aktivera ”betrodda kontakter”
Ett bra sätt att förebygga att obehöriga får kontroll över ditt konto är att göra minst tre vänner till ”betrodda kontakter”. De kan då ge dig åtkomst till ditt konto igen om du blir utslängd av Facebook genom att skicka dig en kod med en särskild url som du kan använda till att få kontroll över ditt konto. Följ dessa tre steg för att lägga till vänner som betrodda kontakter:
1. Gå till dina säkerhetsinställningar. Klicka på ”inloggning”.
2. Scrolla ned och klicka på ”redigera” där det står ”Välj 3 till 5 vänner” om du blir utan åtkomst till ditt konto.
3. Klicka på ”välj vänner” och följ instruktionerna.
7. Välj att bli kontaktad om otillåten inloggning
Förutom att använda sig av betrodda kontakter har Facebook (och även Twitter och andra sociala medier) ett system där man får ett mejl om någon loggar in på ett användarkonto från en ny enhet. På Twitter sker detta automatiskt, men för Facebook får du välja det under ”inställningar” innan företaget börjar skicka ut mejl.
8. Förekom hackarna
Rensa cookies i din webbläsare med jämna mellanrum och uppdatera din webbläsare till den senaste versionen. Minska den mängd information som andra användare får veta om dig. Till exempel kan det vara bra att inte ha hela födelsedatumet synligt, då det utgör en stor del av ditt personnummer.