Svenska filmen ”Paradiset brinner” har chans att vinna en Oscar

Publicerad

”Paradiset brinner” visas på filmfestivalen i Venedig. I filmen lever tre unga systrar en egen, gränslös vardag utan föräldrar. Men när socialtjänsten ringer och vill göra hembesök tvingas äldsta systern Laura ge sig ut på jakt efter en vuxen som kan spela mamma.

I filmen möter vi systrarna Laura (16), Mira (12) och Steffi (7). De spelas av Bianca Delbravo, Dilvin Asaad och Safira Mossberg som allihop gör sina debutroller som skådespelare.

– Jag ville väldigt gärna berätta ur ett barns perspektiv, säger regissören Mika Gustafsson.

Hon har arbetat fram manuset tillsammans med manusförfattaren och skådespelaren Alexander Öhrstrand.

Kan bli Sveriges Oscarsbidrag

”Paradiset brinner” har världspremiär på Venedigs filmfestival. Dessutom har den chans att bli Sveriges Oscarsbidrag i kategorin ”bästa internationella film”.

– Det är superkul såklart. Anledningen att vi är här är också att få ut filmen internationellt till biograferna, säger Mika Gustafsson.

Hon och Alexander Öhrstrand hoppas på att filmens uppmärksamhet kan bidra till ett ökat internationellt intresse för svensk film. Inte minst när branschen präglas av strejken i Hollywood och nyligen manifestationen ”Tre tysta minuter för kulturen”.

– Man känner en solidaritet och kraft från andra filmskapare att vilja göra konstnärlig och bra film. Att få hålla på med sitt yrke och inte få det fråntaget sig, säger Alexander Öhrstrand och fortsätter:

– Det riktar strålkastarna mot svensk film så att samproducenter från andra länder intresserar sig och kan ge pengar till svensk film, säger Alexander Öhrstrand.

Se mer från filmen ”Paradiset Brinner” i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.