De anställda vid Cumhuriyet anklagas för samröre med PKK och Gülen-rörelsen. Men Ola Larsmo, ordförande för svenska PEN, ser händelsen som del av ett systematiskt tystande av kritik mot den turkiska AKP-regeringen. Det säger han i en intervju med Sveriges Radios Kulturnytt.
– Vad vi ser är det sista ledet i en nedmontering av den demokratiska offentligheten i Turkiet, som har pågått sedan kupp-försöket i juli i somras, säger Ola Larsmo till Kulturnytt.
– Jag kan inte se det på något annat sätt än att man tar möjligheten att slå ner på alla kritiker som man kan komma åt. Cumhuriyet var ju den tidning som också avslöjade smugglingen av vapen till stridande i Syrien och jag tror att det här har att göra med det.
152 journalister har gripits
Läget för journalister i Turkiet har blivit allt hårdare: Internationella PEN publicerade på tisdagen en lista över 152 turkiska journalister som gripits – 99 av dem efter kuppförsöket tidigare i år. Av dessa sitter 22 gripna utan att vara anklagade för något brott. Nu uppger dessutom Hurrieyt Daily News att ytterligare 21 medarbetare vid den turkiska granskningsmyndigheten för TV och Radio, RTÜK, förts bort av polis under dagen.
– Det här kan bara resultera i att Turkiet tappar all trovärdighet i internationella sammanhang. Man tror att man har ett övertag över det internationella samfundet i och med flyktingkrisen, men jag tror inte att det kommer vara särskilt länge om det här fortsätter, säger Ola Larsmo.