Hatet mot offentliga personer ökar i Sverige. Enligt en färsk undersökning från Myndigheten för kulturanalys har 35 procent av svenska författare och 30 procent av journalister utsatts för hot och trakasserier. Siffrorna för fritidspolitiker är lika höga. Situationen är allvarlig, menar Svenska PEN, som nu vill ta kampen mot en framväxande hatkultur.
– Hatet är det största hotet mot yttrandefriheten i Sverige just nu. Vi ska vara klara över att det nu finns en organiserad hatkultur på nätet som vill skrämma människor. Det är ett sätt att driva människor till självcensur, ett solklart hot mot yttrandefriheten, säger Ola Larsmo, ordförande för Svenska PEN, till Kulturnyheterna.
Skadar hela samhället
Därför expanderar nu Svenska PEN sin inriktning och lanserar vad man kallar för det ”Det svenska projektet”, en satsning som vill motarbeta hat- och hotkulturen genom att sprida kunskap om hatets drivkrafter och arbetssätt bland svenska skolor och hos politiker.
– Att helt stoppa hatet tror jag inte går, men vi kan bli betydligt bättre på att hantera och bemöta det. Kunskap är nyckeln: Alla studier pekar på att det här är en liten grupp som låtsas vara stor, säger Ola Larsmo.
– Men det krävs bara fem gangstrar för att skada en stadsdel, och det räcker med 200 nättroll för att skada samtalet i samhället. Får man det klart för sig blir det lite lättare att andas.
Med stöd från Postkodlotteriets Kulturstiftelse kommer PEN nu anställa en generalsekreterare och en kanslist som ska arbeta med att sprida information, lyfta frågan i samhällsdebatten och informera om hatkulturen på skolor och myndigheter.
– En del kräver nya lagar för att stoppa hatet, men det tror vi är kontraproduktivt. Vi har 250-årsjubileum för tryckfrihetsförordningen i år – börjar man knapra på den traditionen nu har man redan gått i fällan, och sänker taket i hela samhället.
Tillit är nyckeln
Svenska PEN:s nya uppgifter förändrar inte deras arbete med förföljda författare och journalister. Ola Larsmo ser snarare arbetet mot hatkultur som en del av en lång tradition i organisationens 94-åriga historia.
– PEN arbetade först mot nazismen, och sedan mot förtrycket i öststaterna. Yttrandefriheten har ökat i världen tack vare att människor arbetat för det, och det är dags att ta upp det arbetet igen, säger Ola Larsmo.
– Vi måste bli bättre på att presentera demokratins kärnvärden: Vi får inte vara rädda för varandra, samhället bygger på tillit. Hatpropagandisterna vet detta, och gör allt de kan för att förstöra den.