Radiohuset i Stockholm. Foto: TT

Sveriges radio-reporter hade privat koppling till känd islamist

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare reporter på Ekot hade privata kopplingar till en känd islamist som klassats som ett hot mot rikets säkerhet. Journalisten hade tidigare granskat fall som rörde islamistens situation, rapporterar tidningen Doku.

– Så fort jag fick kännedom om att det fanns en situation där Ekots integritet kunde ifrågasättas så agerade jag och vidtog åtgärder, säger Ekotchefen Klas Wolf-Watz till Kulturnyheterna.

Hösten 2019 publicerade Ekot flera granskningar av fall där islamister klassats som hot mot rikets säkerhet av Säkerhetspolisen.

Granskningarna handlade om Säkerhetspolisens, Migrationsverkets och regeringens agerande vid tillämpningen av lagen om särskild utlänningskontroll, där man pekade på bristande transparens.

Utgör hot mot rikets säkerhet

Ett av fallen rör Gävleimamen Riyad Abdulkarim Jassim, Abo Raad, som tillsammans med sin son har förvägrats svenskt medborgarskap.

Anledningen är att Säpo klassat både Abo Raad och sonen som centrala personer i den islamistiska miljön. Migrationsöversdomstolen och regeringen anser att de utgör ett hot mot rikets säkerhet.

Hade personlig koppling

I dag avslöjar tidningen Doku att reportern som varit drivande i Ekots granskningar har haft personliga kopplingar till Gävleimamens son.

Sedan februari 2020 är sonen skriven hos reporterns mamma som har engagerat sig för hans sak. Mamman har bland annat skrivit brev till justitieminister Morgan Johansson och kritiserat hur hans ärende har hanterats, skriver Doku.

”Valde att sluta på egen begäran”

I ett mejl till Doku skriver den tidigare Ekot-reportern att hon inledde en vänskapsrelation med sonen sommaren 2020, efter att granskningarna gjordes.

”Under tiden då jag rapporterade om X:s ärende hade varken jag eller någon i min familj en privat relation med X.”

Reportern berättar att hon sade upp sig från Ekot i oktober 2020.

”Jag informerade då min dåvarande arbetsgivare om min vänskapsrelation med X. En tid senare valde jag att sluta på egen begäran, huvudorsaken till det beslutet kommunicerade jag till kollegor och vänner.”

Reportern har tidigare även arbetat på SVT, innan hon började på Ekot.

SR: Agerade direkt

Sveriges radio skriver att man agerade direkt då uppgifterna om situationen blev kända i mitten september.

– Så fort jag fick kännedom om att det fanns en situation där Ekots integritet kunde ifrågasättas så agerade jag och vidtog åtgärder. Reportern valde självmant att lämna Sveriges radio och Ekot kort därefter.

Hur kommer det sig att ni inte berättat om det här tidigare?

– Det här är ett personalärende. Jag var chef för den här medarbetaren och vi måste kunna hantera personalärenden utan att göra det offentligt.

Han säger att Ekot nu har granskat reporterns publiceringar i efterhand, men att man inte ser några oegentligheter i rapporteringen.

– Vi har gått igenom den rapportering som är relevant att gå igenom med tanke på den situation som vi fick kännedom om. Jag kan konstatera att den är fortsatt nyhetsrelevant och vi står bakom den, säger Klas Wolf-Watz.

Kulturnyheterna har sökt den tidigare Ekot-reportern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.