Tvådelad bild. Till vänster: personer sitter vid ett bord i ett bibliotek.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmklipparen Kristin Grundström har bland annat klipp dramaserien ”Smärtpunkten” som hade premiär på SVT förra året. Men hon har inte rätt till royalty. Foto: Oscar Fries och Henrik Norrsell

SVT ensamma om att inte betala royalty till filmklippare

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan erkändes filmklippare som upphovspersoner i ett nytt kollektivavtal mellan fackförbundet Scen & Film och arbetsgivarorganisationen Medieföretagen.

Men SVT håller dörren fortsatt stängd och betalar inte royalty till klipparna. Nu kräver de att facket sätter ner foten.

– Jag har nog i min karriär gått miste om ett par miljoner i ersättning, säger Sebastian Amundsen, som bland annat klippt succéserien ”Bron”.

Avtalet med Medieföretagen 2023 innebar en stor lättnad för filmklipparna. Nu är SVT som har ett eget avtal med facket, ensamma om att inte erkänna de som upphovspersoner med rätt till extra ersättning – royalty – vid eventuell succé, eller när en film eller tv-serie går i repris eller säljs till en tredje part.

Det gäller titlar som ”Trolösa”, ”Stenbeck”, ”Whiskey on the Rocks” som just nu visas på SVT Play. Klipparna förblir därmed lottlösa när royalty ska betalas ut.

Känns surt

– Det rör sig om 10–15 procent av intäkten för en frilansande klippare, säger Kristin Grundström, som bland annat klippt SVT-serien ”Smärtpunkten”.

Grundström har arbetat som klippare i 20 år och fick 2019 en Guldbagge för bästa klippning. Nu klipper hon ”Jag for ner till bror” som sänds på SVT i höst.

– Det känns inte bra när kollegor i produktionen med andra titlar har rätt till royalty, men inte jag.

”Svikna av facket”

Sebastian Amundsen menar att facket har svikit filmklipparna. Han har jobbat med flera SVT-produktioner – ”Bron”, ”En spricka i kristallen” – men också med andra produktioner, bland annat för Netflix och TV4.

– Alla andra betalar royalty till klippare, varför klarar facket att förhandla fram royalty med andra men inte med SVT?, undrar Amundsen.

Simon Norrthon, ordförande för fackförbundet Scen & Film, menar att facket jobbar stenhårt för att få SVT att erkänna filmklippare, men också maskdesigners och ljuddesigners som upphovspersoner.

– Det här är en prioriterad fråga i de pågående förhandlingarna. Men vi måste ha motparten med oss för att lyckas, säger förbundsordföranden.

”Värderas inte”

SVT betalar royalty till manusförfattare, kompositörer, skådespelare, regissörer, filmfotografer, scenografer och kostymdesigners. Frågan är varför man inte vill erkänna filmklippare som en ”royaltyberättigad” yrkesgrupp.

SVT avböjer en intervju med Kulturnyheterna.

”Eftersom det pågår förhandlingar kring denna fråga avstår SVT från att kommentera detta i nuläget”, skriver de i ett uttalande till Kulturnyheterna.

DET HÄR ÄR ROYALTY

Royalty är den ersättning en innehavare av immateriella rättigheter får, när rättigheterna licensieras ut. Författare, kompositörer, uppfinnare, konstnärer, fotografer är exempel på yrkesgrupper som kan ha inkomster från royalty.
Källa: Patent- och registreringsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.