Kronprinsessan Victoria representerade Sverige under minnesceremonin för Auschwitz befrielse. Foto: TT/SVT

SVT:s fråga till kronprinsessan upprör

Uppdaterad
Publicerad

Kronprinsessan Victoria fick i gårdagens Aktuellt svara på frågan om vad hon tänker om att kungafamiljen har haft anhängare till nazismen i släkten. ”Malplacé”, tycker Hovet.

När minnesdagen för befrielsen av fångarna i Auschwitz högtidlighölls igår, fanns kronprinsessan på plats för att hedra offren och de överlevande.

SVT:s reporter Rolf Fredriksson träffade henne, och de överlevande Hédi Fried och Emerich Roth, i samband med minnescermonin och frågade:

Auschwitz befrielse 70 år

Har kronprinsessan funderat kring familjehistorien, det finns ju släktingar längre tillbaka i tiden som var anhängare av nazisterna och så finns det ju en annan person som Folke Bernadotte, som med de vita bussarna räddade folk ur koncentrationslägren?

”Lång historia”

– Nazismen är någonting fasansfullt. Det är en av mänsklighetens absolut värsta perioder. Men det är en lång historia och det går att ta del av den historien om man önskar, svarade kronprinsessan.

SVT:s fråga till kungligheten har kallats för både osmaklig och ett övertramp.

– Det är inte någon stor sak och vi har inte kontaktat SVT då de har rätt att ställa sina frågor. Men när svenska folket reagerar och tycker att frågan känns malplacé, då är det bara att hålla med. Frågan får för stor uppmärksamhet när det är antisemitism och förintelsen det ska handla om. Fokus blev fel, säger Margareta Thorgren, informationschef vid Hovet.

SVT: Relevant fråga

– Framförallt när två överlevande står där bredvid och berättar om förintelsen, och att då ta upp en fråga med privat karaktär om tidigare förfäder är kanske fel tillfälle. Men åter igen det är SVT som bestämmer frågorna – inte vi, fortsätter hon.

Ulf Johansson, ansvarig utgivare på SVT Nyheter, säger att många tackat redaktionen för en relevant fråga när det handlar om förintelsen.

– Det är just den här dagen vi ska ställa frågor som ger svar på hur det här kunde ske. Dessutom var det en väl avvägd fråga som handlade om det komplicerade i att det i samma familj kan finnas både de som har räddat människor och  de som sympatiserat med den här otäcka regimen, säger han.

”Skärpt person”

SVT:s reporter Rolf Fredriksson har fått flera negativa kommentarer på sociala medier.

– Eftersom det diskuterats så mycket om vad olika släktingar i kungahuset har stått för när det gäller nazismen så kanske en del hade tyckt att det vore hyckleri om man inte vågat ställa en sådan fråga, säger Rolf Fredriksson.

– Sedan har jag en känsla av att vissa är överbeskyddande gentemot kronprinsessan och tycker inte att hon ska utsättas för några. Jag har faktiskt högre respekt för henne och tycker att hon är en skärpt person som uttrycker sig väl.

Hovexperten: Jättetrött på ämnet

Varför engagerar det här i sociala medier? Roger Lundgren, chefredaktör på Kungliga magasinet, har en teori:

– Just när det gäller den här nazist-frågan och Walther Sommerlath i synnerhet, som man alltid hänvisar till, så har många medier dragit det alldeles för långt. Man är jättetrött på att lyssna på den här historien och dessutom så har vi ingen arvsynd i Sverige vilket kanske vissa journalister glömmer bort ibland, säger han.

Se intervjun här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Auschwitz befrielse 70 år

Mer i ämnet