I den första scenen i hennes roman ”Syskonen Malaquias”, slår blixten ned i ett hus på den brasilianska landsbygden i början av förra seklet. När föräldrarnas kroppar geonmborras av åskviggens krafter börjar de tre barnens liv som föräldralösa.
– Syskonen Malaquias är släkt med mig. Boken kom till för att det var nödvändigt att berätta en för mig okänd historia, ingen kände till den. Själva dödsscenen gjorde mig nyfiken, men mormor kunde inte berätta, säger Andréa del Fuego.
Bortglömd del av Brasilien
Brasiliansk litteratur upptar inga stora ytor på svenska bokhyllor. Nu är de en liten delegation här på bokmässan i Göteborg. På plats finns också landets vice utrikesminister som hoppas att litteraturen ska slå hål på klichéerna om Brasilien.
– Boken handlar om Brasilien i början av förra århundradet, på 1920-talet då utvecklingen nådde en mycket avlägsen region. Där fanns inte några lagar som reglerade arbetsförhållandena. Det är en av Brasiliens mest bortglömda regioner. Det är ett Brasilien man bara kan lära känna via böcker. Det finns inte längre, säger Andréa del Fuego.