Det började med saxofonkonserten ”Gaea” som komponerades för saxofonisten Johannes Thorell och uppfördes i Uppsala redan 2021, men som också har spelats ett tiotal gånger runt om i Sverige. Detta gav inspiration till att spinna vidare på naturtemat med ytterligare två verk.
Del två i serien är en violinkonsert skriven för stjärnskottet Johan Dalene. Dalene är född och uppvuxen i Norrköping. Hans pappa är cellist i orkestern och det var också med Norrköpings symfoniorkester som han gjorde sin första konsert med en orkester – 7 år gammal.
– Min professionella debut gjorde jag med Tjajkovskijs violinkonsert – då var jag 16. Så det är alltid speciellt att komma tillbaka hit, säger Dalene.
En fin orkester
– Det är en fin orkester vi har i Norrköping och jag hoppas att den får finnas kvar.
Han minns fjolårets kulturdebatt kring det moderata kommunalrådet Sophia Jarls uttalande om den ”bortskämda kultureliten” och hennes uppmaning till Norrköpings symfoniorkester att spela mer Abba för att attrahera en större publik.
– Tråkigt att man inte ser värdet i det orkestern gör för kommunen oavsett publikstorlek, säger han.
Hursomhelst spelar orkestern nu för klimatet bland annat med en violinkonserten ”Globe Skimmer Surfing the Somali Jet” som dessutom ska ut på Sverigeturné med stopp bland annat i Västerås, Sundsvall och Örebro.
– Kul att få växa med stycket och se vad mer man kan hitta i det, säger den unge stjärnviolinisten.
Olika djur
Idén till violinkonserten föddes sedan Tebogo Monnakgotla kommit över en artikel om segeltrollsländor som är beroende av den somaliska jetströmmen för att färdas över Indiska oceanen, tillbaka till Nordindien efter en kort vistelse i Östafrika.
– Jag får en bild i huvudet och försöker måla upp den i orkestern så gott jag kan.
I den här konsertserien har Monnakgotla utgått från hur olika djur påverkas av miljöförstöringen. Saxofonkonserten inspirerades bland annat av en val som påverkas av oljeutsläpp, en fågel som flyr en skogsbrand och en isbjörn som har svårt att hitta mat när isarna smälter, berättar Monnakgotla.
Nu skriver Monnakgotla på den tredje och sista delen i den här konsertserien om klimatförändringar.
– Det blir en flöjtkonsert med havstema, skriven för den amerikanska flöjtisten Marina Piccinini, berättar Tebogo Monnakgotla.