Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag blev det klart att en stor hotellkedja tar över driften av Louis de Geer i Norrköping. Mer om affären i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

Norrköpings kommun säljer bolaget Louis de Geer till hotellkedja

Uppdaterad
Publicerad

Vid en pressträff på fredagen kom beskedet att kommunägda bolaget Louis de Geer-konsert och kongress i Norrköping säljs till hotellkedjan Elite Hotels.

– Vi är väldigt glada över att Elite Hotels tror på Norrköping och genom förvärvet av Louis de Geer väljer att etablera konsert och kongressverksamhet även här, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsen ordförande.

Kulturdebatt

Sedan hösten förra året har kulturen i Norrköping debatterats friskt. Detta då kultur- och fritidsförvaltningen avskaffades och kulturen istället blev en del i ett nytt Tillväxtkontor. Men även utförsäljningen av driften av Louis de Geer, som då började förberedas, har fått kritik. Och nu har alltså försäljningen gått igenom.

Kulturdebatten i Norrköping

Personalen stannar

Samtliga 23 personer som idag jobbar i bolaget ska få stanna kvar, uppger kommunen och hotellkedjan. Kedjan tar över den 2 januari 2025 och i ett pressmeddelande skriver de att man sedan tidigare driver liknande verksamheter på andra håll i landet.

Bolaget säljs enligt kommunen till ett marknadsvärde. Fast ersättning uppgår till 7,5 miljoner kronor, sedan adderas det som finns i kassan vid tillträdesdag. Preliminärt uppgår det till totalt värde om 18 miljoner kronor.

Ingen försäljning av fastigheten

Bland andra partier är reaktionerna så här långt lite blandade kring den nu föreslagna försäljningen. Både Centerpartiet och Socialdemokraterna är dock positiva till att inte fastigheten kommer att säljas.

– För oss socialdemokrater är det en liten seger att man inte går vidare med planerna att även sälja fastigheten. Ett bevis på att folkligt engagemang lönar sig, skriver oppositionsrådet Olle Vikmång (S) i en skriftlig kommentar.

Kritik från Vänsterpartiet

Vänsterpartiet är kritiska mot försäljningen. Deras gruppledare Nicklas Lundström skriver i ett mejl att han är orolig för vad det innebär för utbudet på konserthallen.

– Visst har Symfoniorkestern sitt nya avtal men en privat ägare kommer att vilja minimera det icke-vinstgivande kulturutbudet, inklusive SON:s verksamhet och sådant som barn och ungdomars uppträdanden, säger Lundström.

Kommunalråd Sophia Jarl (M) och kommundirektör Anna Selander under presskonferensen på fredagsförmiddagen. Foto: Carl Larsson/SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det blåser kring kulturen i Norrköping. Tomas Andersson Wij kallar det en total slakt av kulturen och manar till bojkott. Här får du vad det hela handlar om på en minut. Foto: SVT, Texturelabs

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturdebatten i Norrköping

Mer i ämnet