– Vi är väldigt glada över att Elite Hotels tror på Norrköping och genom förvärvet av Louis de Geer väljer att etablera konsert och kongressverksamhet även här, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsen ordförande.
Kulturdebatt
Sedan hösten förra året har kulturen i Norrköping debatterats friskt. Detta då kultur- och fritidsförvaltningen avskaffades och kulturen istället blev en del i ett nytt Tillväxtkontor. Men även utförsäljningen av driften av Louis de Geer, som då började förberedas, har fått kritik. Och nu har alltså försäljningen gått igenom.
Personalen stannar
Samtliga 23 personer som idag jobbar i bolaget ska få stanna kvar, uppger kommunen och hotellkedjan. Kedjan tar över den 2 januari 2025 och i ett pressmeddelande skriver de att man sedan tidigare driver liknande verksamheter på andra håll i landet.
Bolaget säljs enligt kommunen till ett marknadsvärde. Fast ersättning uppgår till 7,5 miljoner kronor, sedan adderas det som finns i kassan vid tillträdesdag. Preliminärt uppgår det till totalt värde om 18 miljoner kronor.
Ingen försäljning av fastigheten
Bland andra partier är reaktionerna så här långt lite blandade kring den nu föreslagna försäljningen. Både Centerpartiet och Socialdemokraterna är dock positiva till att inte fastigheten kommer att säljas.
– För oss socialdemokrater är det en liten seger att man inte går vidare med planerna att även sälja fastigheten. Ett bevis på att folkligt engagemang lönar sig, skriver oppositionsrådet Olle Vikmång (S) i en skriftlig kommentar.
Kritik från Vänsterpartiet
Vänsterpartiet är kritiska mot försäljningen. Deras gruppledare Nicklas Lundström skriver i ett mejl att han är orolig för vad det innebär för utbudet på konserthallen.
– Visst har Symfoniorkestern sitt nya avtal men en privat ägare kommer att vilja minimera det icke-vinstgivande kulturutbudet, inklusive SON:s verksamhet och sådant som barn och ungdomars uppträdanden, säger Lundström.