Tegnell-hajpen: Ett tecken på svenskars tillit till makten

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas tillit till staten och Folkhälsomyndigheten är högre än i många andra länder, och under coronapandemin har den ökat ännu mer. Ett tecken på detta är den närmast ikonliknande status som Sveriges statsepidemiolog, Anders Tegnell, har fått.

Det skojas om honom på sociala medier och det skrivs sånger. Nu har han även blivit tatuering när stockholmaren Gustav Agerblad gaddat Anders Tegnell på armen.

-  Jag tycker att han är väldigt mysig. Han står lugn och harmonisk och kommer med sina rekommendationer. Det känns som han jobbat dygnet runt sedan den här krisen eskalerade, ändå ingjuter han ett fint lugn, säger Gustav Agerblad.

Coronapandemin

Hög tillit till makten

Förutom tatueringar så går det att köpa allt från mobilskal och muggar till kepsar och babykläder med statsepidemiologens ansikte på. Enligt många är hajpen ett tecken på svenskarnas höga tillit till makten.

– Svenskarnas tillit till stat och myndigheter är högre än i andra länder. Inte exceptionellt mycket högre än till exempel Tyskland, Nederländerna eller Belgien men väldigt mycket högre än länder i Afrika, Östeuropa och Sydamerika, säger Bo Rothstein, professor i statsvetenskap.

”I närheten av blind tillit”

En av anledningarna är att Sverige är relativt förskonat från mutor, korruption och nepotism, och tilliten har ökat ytterligare sedan coronapandemins början. Över 6 av 10 tillfrågade i Novus senaste mätning svarar att de har mycket eller ganska högt förtroende för regeringens hantering av coronaviruset.

En fördel med den svenska tilliten skulle kunna sägas vara att de flesta följer riktlinjer utan tvång eller polisiära åtgärder. Men – finns det en risk att tilliten blir blind?

– Om du tatuerar in Anders Tegnell på din kropp så är det nog i närheten av det som kallas för blind tillit. Man kan faktiskt säga att det är det för än så länge vet vi inte om den strategi som Tegnell och Folkhälsomyndigheten valt varit det bästa – vi har inte sett slutet på detta. Om tilliten ökar väldigt starkt och Folkhälsomyndighetens strategi inte visar sig vara bra, så är det rätt så illa, säger Bo Rothstein.

”Kul sätt att minnas”

Men Gustav Agerblad som tatuerat in statsepidemiologen på armen är inte orolig.

– Jag kommer vara lika stolt över den här tatueringen om hans rekommendationer varit fel som om de inte varit det. Jag känner stark solidaritet med Anders Tegnell och för mig är det ett kul sätt att minnas en traumatisk tid i mitt liv, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet