Alexander Karim: ”Som konstnär vill man ju rädda världen”

Publicerad

Klimat-thrillern ”The Swarm” har premiär på söndag. Förutom mördarhumrar och aggressiva valar belyser serien miljödebatten kring djuphavsbrytning. En klimatfråga som uppmärksammats mycket den senaste tiden, bland annat i Dagens Nyheter.

I ”The Swarm” spelar Alexander Karim marinbiologen Sigur Johanson. Serien, som spelades in mitt under coronapandemin, handlar om hur Sigur Johanson tillsammans med sitt forskarteam måste rädda världen från ett märkligt virus som tagit över världshaven.

 – Det finns väldigt starka likheter mellan forskarna och oss skådespelare. De försöker rädda världen och vi försöker också rädda världen. Det är ju det konstnärer vill göra – man vill ju rädda världen med sina filmer, serier, musik. Vi befann oss i en pandemi när vi filmade, så det fanns många paralleller.

Skiljer sig från boken

Serien är baserad på Frank Schätzings science fiction-roman ”The Swarm” som gavs ut 2004. Boken handlar också om något som tar över haven som påverkar allt levande. Däremot ändrade Frank Doelger, som producerat serien, en del av originalhistorien.

– Han berättade för mig att han alltid behöver en stark idé som driver honom och i det här fallet var det upptäckten om djuphavsbrytningen.

Djuphavsbrytning är när man bryter mineraler på havsbotten, något som bland andra Världsnaturfonden är kritisk till eftersom man inte vet hur det påverkar artrikedomen i haven.

– Det fanns inte med när boken skrevs utan var något som kom senare. När Frank upptäckte dilemmat djuphavsbrytning, kom han på att ha det som den utbrytande faktorn i serien, säger Alexander Karim.

I klippet: Se Alexander Karim berätta om ”The Swarm”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.