Tidningen Tempus pekas ut för fusk med presstödet – läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Mediestödsnämnden begär återbetalning av tidningen Tempus efter att en granskning visat att de sålt prenumerationer till sitt moderbolag och bokfört det som individuella prenumerationer. Tidningen, som funnits sedan tidigt 80-talet, lägger nu ned i spåren av beskedet.

Det var i höstas som misstankar om fusk uppstod, efter att nättidningen Samnytt uppmärksammat misstänkta felaktigheter i antalet angivna prenumeranter av Tempus. För att vara berättigade till presstöd måste en tidskrift ha 1500 prenumeranter, vilket Tempus verkade ha. Men ekonomin gick inte ihop.

Mediestödsnämnden öppnade en granskning i februari och upptäckte att tidningen fuskat med sina prenumerationer för att komma över gränsen för att få presstöd. Ett bolag hade köpt prenumerationer åt ett annat bolag inom samma koncern.

– Det var en ganska snillrik konstruktion där Tempus moderbolag köpte prenumerationer, men bokförde dem som individuellt betalda prenumerationer. Antalet individuellt betalande abonnenter var lägre än de 1500 som vi har som grundkrav, och då är man inte berättigad till presstöd, säger Georg Lagerberg, enhetschef för Ansökan och tillsyn vid Myndigheten för press, radio och tv.

Tempus skyller på andra orsaker

Tempus chefredaktör Håkan Axelson vill inte kommentera det indragna presstödet eller ställa upp på en intervju med Kulturnyheterna. På ett uttalande på tidningens hemsida står det att Tempus läggs ned på grund av att deras affärsmodell med översatt utländsk journalistik inte längre är berättigad presstöd. Något som Georg Lagerberg menar är felaktigt – det är antalet prenumeranter som ligger bakom beslutet.

– Det är drygt två miljoner för 2020 som vi återkräver. Det gör naturligtvis att bolaget hamnar i en svår ekonomisk situation, föreställer jag mig, men är man inte berättigad till stöd så ska man inte ha det, säger Georg Lagerberg.

Kan behöva betala tillbaka ännu mer

Att en tidnings uppgivna antal prenumeranter verkligen stämmer kontrolleras av statistikföretaget Kantar Sifo. Myndigheten för press, radio och tv utesluter inte att fler redovisningsår kan komma att kontrolleras för felaktigheter.

– Kantar Sifo har en diskussion med bolaget om man ska fortsätta granska även längre tillbaka. Och får vi indikationer på att det inte har stämt de åren heller så kommer vi naturligtvis agera på det, säger Georg Lagerberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.