Foto: Sverigedemokraterna/Christine Olsson/TT

Timbuktu och SD möts i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Alla vill till himmelen men ingen vill dö – en modern svensk klassiker som är starkt förknippad med artisten Timbuktu eller en fras som saknar verkshöjd och därmed kan användas av Sverigedemokraterna i Stockholm i kampanjsyfte? Det ska Stockholms tingsrätt nu ta ställning till.

Alla vill till himmelen men ingen vill dö är namnet på Jason ”Timbuktu” Diakités låt och album från 2005. Under valrörelsen 2018 använde Sverigedemokraterna i Stockholms stad frasen ”Alla vill till himlen men ingen vill dö i vårdkön” på affischer på sina valstugor som en del av sin politiska kampanj.

I november 2018 meddelade Timbuktu och Universal music publishing att de stämmer Sverigedemokraterna för att medvetet ha gjort intrång i Timbuktus upphovsrätt.

”Jason är upphovsperson till låten och den är förlagd på Universal music publishing. Den är upphovsrättsligt skyddad och SD har använt den utan att inhämta erforderligt tillstånd”, skriver Martin Ingeström, vd på Universal music publishing till Kulturnyheterna.

Låten är en ”god vän”

Jason Diakité vill inte prata med media under rättegången. I förhöret under huvudförhandlingens första dag säger han att han kände obehag över att behöva ligga i konflikt med Sverigedemokraterna eftersom han ogillar uppmärksamheten det drar till sig. Å andra sidan ser han på låten som ”en mycket god vän” och vill inte att den används av partiet.

– Det är inte första gången jag kommit på kant med Sverigedemokraterna, och nu kände jag ”nu händer detta igen” jag förknippar det med mycket obehag. Men jag ville inte att något jag emotionellt kände tillhörde mig skulle förknippas med SD eftersom vi, milt sagt, inte delar samma värderingar.

Sverigedemokraternas advokat menar å sin sida att frasen inte är tillräckligt originell för att uppnå verkshöjd och bör därför inte omfattas av upphovsrätten. SD hänvisar även till att frasen, eller liknande fraser, använts av en rad andra artister som Joakim Thåström, Ewa Roos, Albert King och Loretta Lynn.

– En fråga som tingsrätten måste brotts med är om kortfattade fraser av allmänkaraktär överhuvudtaget kan skyddas av upphovsrätten. En annan fråga är om det handlar om upphovsrätt, är det verkligen Jason som har den? Frasen finns med i många låtar, säger Sverigedemokraternas advokat Niclas Karlsson.

”Ett välkänt uttryck”

Sverigedemokraternas gruppledare i Stockholms stad, Peter Wallmark, förhördes också i tingsrätten. Wallmark satt med i den grupp som tog fram budskapet, som han menar inte hade något med Jason Diakités låt att göra. I stället riktade man in annonsen på äldre väljare som oroar sig för långa vårdköer.

– Vi trodde ju inte att det skulle få sån här uppmärksamhet. Det här är ett välkänt uttryck som jag känt till länge, säger han.

– Självklart känner jag till låten, det vore konstigt annars, men det var inget vi tänkte på i det här sammanhanget. Vi hade värdeord som ”dö” och ”vårdkö”.

Detta har hänt

Den 30 november stämmer Universal och Timbuktu Sverigedemokraterna. I stämningsansökan framgår att de vill att SD ska betala 250 000 kronor i ersättning till Universal och 50 000 kronor till Timbuktu.

I januari 2019 svarar SD på stämningansökan och hävdar att ”Sverigedemokraterna har själva kommit på den aktuella texten till affischen. Jason Diakités låttitel och text är i sig inte upphovsrättsligt skyddad. Verkshöjd saknas. Det saknas originalitet, självständighet och individuell särprägel”.

April 2019: Stämningen gällde till en början Sverigedemokraterna på riks-, läns- och kommunnivå. Men när huvudförhandlingarna hålls gäller tvisten endast mellan musikförlaget Universal music publishing och Timbuktu och Sverigedemokraterna Stockholms stad.

Timbuktu och Sverigedemokraterna har tidigare haft låtrelaterade konflikter. 2013 släppte Timbuktu låten Svarta duvor och vissna liljor tillsammans med Kartellen. I låten fanns en hotfull rad riktad mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Låten anmäldes till Justitiekanslern som bedömde att låten inte utgjorde olaga hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.