Kulturnyheternas tv-kritiker Kim Veerabuthroo Nordberg tipsar om vårens tv-serier. Foto: Andreas Idén, Viaplay

Tio tv-serier att se fram emot våren 2022

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas tv-kritiker Kim Veerabuthroo Nordberg har gått igenom de allt längre listorna över vårens tv-seriepremiärer och har hittat mycket att se fram emot under 2022.

Strömningsmaskinerna går på högvarv 2022. Ingen har nog överblicken över hur mycket som produceras, men som exempel kan nämnas att bara Viaplay Studios premiärvisar 60 originalproduktioner i år.  

Det blir mycket att stå i för oss som gillar serier med andra ord.  

Årets första månader följer de senare årens trend med miniserier, gärna baserade på verkliga förlagor. Bland källmaterialet hittar vi såväl tidningsartiklar som poddar.  

Men framåt sommaren och hösten slår fantasin och det storslagna tillbaka: Amazon lanserar sin Lord of the rings-serie, som beskrivits som världens genom tiderna mest påkostade. Netflix tar sig an det till synes omöjliga uppdraget att omvandla författaren Neil Gaimans vansinniga The Sandman till serie. På HBO Max kommer den hajpade Game of Thrones-uppföljaren House of the Dragon. Och på nämnda Viaplay blir det premiär för den tredje säsongen av Lars von Triers 90-talsserie Riket.

Mums.

Men vi tar en sak i taget. Här är tio serier att hålla koll på under våren 2022:

Pam & Tommy (2 februari Disney+)

Lily James och Sebastian Stan som skandalparet Pamela Anderson och Tommy Lee. Foto: Disney+

Åratal innan Kim Kardashians och senare Paris Hiltons sextejper läckte på nätet cirkulerade VHS-kopior av en stulen videokassett med skådespelaren Pamela Anderson och Mötley Crüe-trummisen Tommy Lee – 90-talets stora amerikanska skandalpar. Serien bygger på musiktidningen Rolling Stones artikel om historien bakom läckan. En miniserie som utforskar sextejpernas gryning, och kanske kan ge ledtrådar som förklarar platsen vi befinner oss på idag, med ständiga läckta nakenbilder och hämndporr?

Inventing Anna (11 februari Netflix)

Julia Garner i rollen som bedragaren Anna Delvey. Foto: Netflix

Inventing Anna är berättelsen om bedragaren Anna Delvey, som lurade New Yorks konst- och festelit på miljontals kronor innan hon avslöjades. Den här serien är signerad Bridgerton-skaparen Shonda Rhimes (vars andra säsong av Bridgerton också har premiär på Netflix i vår), och huvudrollen Anna Delvey spelas av Julia Garner - mest känd från Ozark.  

Severance (18 februari Apple TV+)

Tramell Tillman, Zach Cherry, John Turturro, Britt Lower och Adam Scott i Severance. Foto: Apple TV+

En ganska mörk science fiction-serie som handlar om den svåra balansen mellan arbete och privatliv – Kontorsråttan Mark (Adam Scott) jobbar på läkemedelsföretaget Lumon Industries. Han och hans kollegor har fått ett chip inopererat i hjärnan - när dom är på jobbet kan dom inte minnas sina privatliv, och när dom är hemma kan de inte minnas jobbet. Serien är regisserad av Ben Stiller och i rollerna ser vi också John Turturro, Patricia Arquette och Christopher Walken. 

Harmonica (20 februari Viaplay)

Josephine Bornebusch och Jonas Karlsson som Monica och Harry i Harmonica. Foto: Ragna Jorming

Visst får man känslan att allt Josephine Bornebusch rör vid blir till guld? Efter den egna hyllade serien Älska mig och dramafilmen Osca kommer Harmonica – skriven ihop med Jonas Karlsson (en annan välsignad mångsysslare, som också komponerat musiken till serien). Bornebusch och Karlsson spelar Harry och Monica. Paret hade en gång ett framgångsrikt band – nu krisar deras äktenskap när Monica föreslår en nostalgiturné. 

The Dropout (3 mars Disney+)

Amanda Seyfried i rollen som Elizabeth Holmes i The Dropout. Foto: Disney+

Det går fort nu. Bara månader efter domen mot Silicon Valley-svindlaren Elizabeth Holmes kommer en miniserie om den fascinerande berättelsen om hur en karismatisk biotechentreprenör lyckades lura investerare att lägga hundratals miljoner dollar på en produkt som inte fungerade i verkligheten. Amanda “Mamma Mia” Seyfried spelar huvudrollen i serien som är baserad på podcasten med samma namn.  

The Last Days of Ptolemy Grey (11 mars Apple TV+)

Samuel L. Jackson och Dominique Fishback i The Last Days of Ptolemy Grey. Foto: Apple TV+

Den lilla skärmen fortsätter dra till sig Hollywoods största. Nu är det Samuel L. Jacksons tur att spela huvudrollen i en serie om den åldrande Ptolemy Grey - plågad av en tilltagande demens och ensamhet. När han tilldelas en ny vårdare, Robyn (Dominique Fishback), hör paret talas om en ny metod för att återfå gamla minnen, vilket leder till oväntade upptäckter. Miniserien är baserad på en roman av författaren Walter Mosley, som också ligger bakom serien.  

The Offer (29 april Paramount+)

The Offer handlar om inspelningen av dramafilmen Gudfadern. Foto: Paramount+

Ytterligare en miniserie. The Offer är baserad på producenten Albert S. Ruddys berättelse om skapandet av filmen Gudfadern (1972), som regisserades av Francis Ford Coppola och belönades med tre Oscars. The Offer är skapad och skriven av Michael Tolkin (Escape at Dannemora).  

Serier utan premiärdatum 

Vi i villa (Discovery+)

Mattias Nordkvist i Vi i villa. Foto: Nadja Hallström

“Vem är Hans Koppel?” var kanske internets vanligaste sökning 2008. Den lätt nihilistiska medelklasskildringen i romanen Vi i villa gav upphov till omfattande spekulationer om vem som dolde sig bakom författarpseudonymen. Idag vet vi att Hans Koppel är lika med författaren Petter Lidbeck och nu kommer hans roman i miniserieformat. Henrik Schyffert regisserar och i rollerna syns bland andra Mattias Nordkvist, Sanna Sundqvist, Johan Widerberg och Helena Af Sandeberg. 

Nattryttarna (Cmore)

Jonas Karlsson spelar ”hästprofilen” och Hanna Ardéhn hans dotter i Nattryttarna. Foto: Johannes Berner

Jonas Karlsson igen! Den här gången i rollen som “hästprofilen” - den man som dömdes för ett stort antal övergrepp vid ett svenskt ridcenter på 1990-talet. Hanna Ardéhn, mest känd från Netflix succéserie Störst av allt (2019), spelar hans dotter. Manus är skrivet av veteranen Ulf Kvensler.  

Clark (Netflix)

Bill Skarsgård spelar Clark Olofsson i serien baserad på Olofssons självbiografi. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Norrmalmstorgsdramat, som utspelade sig i centrala Stockholm i slutet av augusti 1973, har gett namn åt syndromet där ett offer fattar sympati med förövaren och vänder sig mot polisen. Serien bygger på rånaren Clark Olofssons självbiografi och i rollen som Olofsson ser vi Bill Skarsgård. För regin står Jonas Åkerlund. Enligt seriens Wikipediasida spelar sångerskan Arja Saijonmaa en av birollerna! 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.