• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Svenska spelkritikern Kerstin Alex. Foto: SVT

”Kommentarer som hora och slyna är inte ovanliga”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan spelkritikern Kerstin Alex började skriva om könsstereotyperna i spel har näthatet blivit vana.

När Kerstin Alex började spela tv-spel som barn, var det ett intresse hon delade med många jämnåriga. Men ju äldre hon blev, desto oftare tvingades hon som tjej försvara sitt spelintresse. Redan som tonåring blev hon ofta ifrågasatt av människor som inte tog hennes spelande på allvar, trots att hon började som treåring.

– Jag togs inte seriöst, folk tror att jag fejkar och vill ha uppmärksamhet av killar. Än i dag tror många att jag inte kan något om spel, trots att jag är spelkritiker.

”Städa eller gå tillbaka till köket”

För ett par år sedan började hon skriva om könsstereotyperna i spel. Hon säger att spel länge ”varit gjorda av män för män”, och att kvinnor porträtteras som exempelvis hjälplösa prinsessor och oftast i periferin. Sedan hon tog upp frågan har trakasserierna mot henne blivit vardagsmat.

– Kommentarer som hora och slyna är inte ovanliga. Att jag ska städa eller gå tillbaka till köket och laga mat. Att jag är en bitter feminist som inte får ligga… Så där håller det på, säger hon.

Lång väg kvar

Kerstin Alex välkomnar initiativ som Diversi, men tror att vägen är lång innan en förändring märks.

– Många spelföretag vill anställa fler kvinnor för att öka jämställdheten. Men man måste se till att det blir en bransch som kvinnor faktiskt vill jobba i också.

Hon säger att misogynin i spelbranschen har funnits länge men uppmärksammats först när media börjat skriva om Gamergate och drevet i USA.

– Det är tråkigt att det bara är i samband med sådant här som kvinnor i spelbranschen omnämns.​

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.