Markus till vänster. Till höger hustrun Linda och systern Anna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kommer inte lämna dig och barnen, sa han”. Hör familjen berätta om Markus död på fjället, och TV4:s svar på varför han fick delta – trots att hälsokontrollen visade på högt blodtryck. Foto: Privat/Martin Ekelin/SVT

Trebarnspappan Markus dog i TV4:s äventyrsprogram ”Berget”

Uppdaterad
Publicerad

51-årige Markus Holmer ville ta sig an sitt livs utmaning i TV4:s äventyrsprogram ”Berget”. Men under ett tävlingsmoment drabbas han av hjärtstopp, och mister livet.

Nu vill familjen få svar på varför Markus tilläts medverka, trots att han inte klarade uttagningens hälsokontroll.

I programmet skulle deltagarna bestiga Norges nationalfjäll Stetind tillsammans.

– Markus var scout och hade varit mycket i naturen. Det skulle bli hans livs äventyr, säger hustrun Linda Holmer.

Faller från repbro

Under en deltävling ska deltagarna korsa en hängbro över en ravin. När det blir Markus tur uppstår problem.

– Det blir tyngre och tyngre, halvvägs över tar hans krafter slut, berättar Linda.

Till slut faller Markus, blir hängande i en säkerhetssele och drabbas kort därpå av hjärtstopp. Produktionen har läkare på plats, men hans liv går inte att rädda.

Klarade inte hälsokontroll

Castingens hälsokontroll visade att Markus hade mycket högt blodtryck. Nu vill familjen ha svar på varför han ändå tilläts delta.

– Jag var orolig över blodtrycket, han hade inte fått hjärtmedicin under så många veckor innan han var med, säger Linda.

Enligt produktionens uppgifter till familjen fanns ingen hjärtstartare på plats vid händelsen.

– Det utgår man ifrån, jag hade aldrig släppt iväg min bror om jag vetat att det inte fanns, säger systern Anna Whitcombe.

Pågår utredning

Enligt TV4 godkändes Markus av läkare efter hälsokontrollen som visade på högt blodtryck.

– För att få vara med i programmet måste man klara hälsokontrollerna. Jag har inte rätt att berätta om just det här resultatet, men det gjordes flera bedömningar av läkare, säger Karin Nyman, TV4:s kommunikationschef.

Varför fanns ingen hjärtstartare på plats?

– Vilken medicinsk utrustning som behövs bedömer läkarteamet på plats. Exakt vad som fanns kommer vår egen utredning att visa.

TV4 har nekat familjen att ta del av produktionens läkarbedömning, men det vårdbolag som genomförde castingens hälsokontroll säger till SVT att de inte godkänt Markus medverkan.

Vill se förändring

I journalerna på den vårdcentral Markus besökte före inspelning hittar familjen ingen läkarundersökning. Däremot står det att Markus tog blodtryckssänkande mediciner, och fortfarande hade förhöjt blodtryck i sista kontrollen före avresa.

Familjen är tydlig med Markus egna ansvar: Han kände till sitt blodtryck, och ville delta. Nu vill de att händelsen uppmärksammas, för att hälsoproblem ska tas på större allvar i framtiden.

– Om man har en åkomma måste det vara nej. Han borde fått nej. Visst, han hade blivit besviken, men han hade kanske levt idag, säger Linda.

Flera utredningar om händelsen

Norsk polis har inlett en förundersökning om Markus död, men misstänker i dagsläget inget brott. Det preliminära resultatet från obduktionen är att han avled till följd av en blodpropp i hjärtats kranskärl, men det kan komma att dröja veckor eller månader innan alla testresultat kommit in.

Även TV4 har tillsatt en intern utredning av händelsen. Med hänvisning till den, och medicinsk sekretess, vill de inte kommentera hur eller när Markus bedömdes av en läkare före medverkan.

Produktionsbolaget Jarowskij, som var ansvariga för inspelningen, har avböjt en intervju med SVT. De hänvisar alla frågor till TV4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.