Fickor i mode

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför har kläder för kvinnor haft färre fickor än kläder för män? Modevetaren Anne Bachmann förklarar i klippet. Foto: TT/SVT

Trenden: fler fickor till kvinnor

Publicerad

För grunda, igensydda och inga på insidan av kavajen. I hundratals år har praktiska fickor saknats i mode för kvinnor. Istället har påsar, väskor, skärp och andra accessoarer tjänat som förvaring åt grejer som ska släpas med, men nu verkar fickan vara på gång.

Redan på 1300-talet började mode för män och kvinnor separeras när männens plagg blev mer skräddade och funktionella, enligt modevetaren Anne Bachmann.

– Vi tror att det har med militära behov att göra. En rustning kan man inte ha sjok av kläder under. Från 1300-talet fick männen en praktisk typ av klädutveckling som kvinnor inte fick, säger hon.

Den praktiska utvecklingen resulterade bland annat i insydda fickor.

– Från 1700-talet kunde man förvänta sig att männens kläder hade fickor så som vi känner dem i dag. Även om behovet av väskor inte var lika stort som i dag, behövde kvinnor också bära med sig saker. De hade ofta lösa fickor utanpå eller innanför kläderna som knöts runt midjan, säger Anne Bachmann.

”Ficktjuveri”

För forskning om mode har rättegångsprotokoll spelat stor roll i studier om just fickor.

– I fall av ficktjuveri kan vi läsa oss till vilken typ av ficka som har bestulits. Det var större risk för kvinnor att bli av med hela fickan eller väskan. Det är mer praktiskt med fickor som sitter fast i kläderna, säger Anne Bachmann.

Det skulle dröja ända in på 1900-talets andra hälft för mode riktat till kvinnor att inkludera fickor, men de har inte alltid varit praktiska.

Mer om om fickans renässans i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.