Tidigare i sommar presenterade regeringen sin proposition för hur det nya mediestödet ska utformas. Ändringarna handlar om att främja tillgången till lokal och regional nyhetsförmedling i hela landet. Stödet kommer också att gå från att vara rättighetsbaserat till att en fast summa kommer att delas ut.
Massiv kritik
Den nya stödmodellen har kritiserats för otydliga formuleringar men framförallt för att riskera att försämra mångfalden av medieutbudet i Sverige genom att ställa nationella medier mot lokaljournalistik.
Oppositionen har velat justera delar av regeringens förslag och lagt fram flera ändringsmotioner om mediemångfald och demokrativillkoret.
Efter konstitutionsutskottet sammanträde står det däremot klart att det inte blir några ändringar i modellen. Däremot en årlig uppföljning och utvärdering.
– Vi tycker att det är olyckligt att regeringen väljer att nedprioritera mediemångfalden, vi menar att det är väldigt viktigt för demokratin, säger Ida Karkiainen (S) ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.
– Jag tycker det är bra att vi fått ett beslut på plats som innebär att vi kommer få ett nytt mediestöd från årsskiftet. Och att det finns en bred parlamentarisk uppslutning kring, säger Erik Ottosson (M) vice ordförande i riksdagens konstitutionsutskott.
Börjar gälla från årsskiftet
Vid årsskiftet ska den nya stödmodellen vara på plats. Innan dess väntas en omröstning i riksdagen, därefter en process av att ta fram en ny mediestödsförordning, nya föreskrifter och ett godkännande av EU-kommissionen.
För rikstäckande dags- och veckotidningar som Dagen, ser man nu med oro på framtiden.
– Vi tror att vi kommer att få ett halverat stöd och det kommer innebära att vi kommer att få göra stora anpassningar, säger Felicia Ferreira, vd och chefredaktör på den politiskt oberoende tidningen Dagen.