Hör kritiken och hur den bemöts i klippet. Foto: SVT

Kritik mot mediestödet: ”Godtyckligt vilka som får pengarna”

Publicerad

När kulturmagasinet Opulens ansökte om mediestöd fick de avslag, med motiveringen att de främst har kulturrelaterat innehåll. Samtidigt beviljas andra smala nyhetsmedier stödet, till exempel inom näringsliv och teknik.

– Vi upplever det som att kriterierna för mediestöd är godtyckliga, säger Stefan Bergmark, chefredaktör på Opulens.

Det finns två typer av ekonomiskt stöd som nyhetsmedier kan söka, mediestöd och presstöd. Pengarna som delas ut kommer från skattemedel och finns till för att främja en mångfald av nyhetsmedier, även i de delar av landet som är mindre bevakade Kulturmagasinet Opulens ansökte om mediestöd, men fick avslag.

–  Om man nu kan få mediestöd som en allsidig nyhetsförmedlare är det märkligt att kulturnyheter inte räknas som det, när andra medier som sysslar med trafiknyheter, näringslivsnyheter och hbtq-nyheter får mediestöd, säger Stefan Bergmark.

”Presstöden har alltid haft fiender”

Sedan mediestödet infördes 2019 har det förts en debatt om hur kraven och avgränsningarna ska se ut.

– Presstöden har alltid haft sina fiender, det blir inte bättre om folk uppfattar det som godtyckliga beslut, säger Stefan Bergmark.

Georg Lagerberg är enhetschef på mediestödsnämnden och en av dem som fattar beslut om vilka som får mediestöd. Enligt honom fungerar mediestödet bra så som det är i dag. Regelverken, som grundar sig på politiska beslut, lämnar inte rum till godtycke.

– Mediestödet ska gå till allmänna nyhetsmedier med ett brett utbud av ämnen. Och då kan man inte ha en tydlig fackinriktning så som Opulens har, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.