• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Regeringen vill höja mediestödet med 100 miljoner kronor. Foto: TT

Mediestödet höjs med 100 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen föreslår en höjning av mediestödet med 100 miljoner kronor för innevarande år. Pengarna ska bland annat gå till tidningar som påverkas av Postnords varannandagsutdelning.

-Vi vill säkra en daglig nyhetstidning i de här områdena, för det är en viktig demokratifråga, säger kulturminister Amanda Lind (MP).

I vissa områden, till exempel i Skåne, har Postnord redan börjat med varannandagsutdelning av posten. Det innebär att människor som får sin morgontidning med posten bara får den varannan dag. Detta påverkar flera tidningar och är en av anledningarna till att regeringen nu föreslår ett nytt mediestöd på 100 miljoner kronor.

– Om posten bara delas ut varannan dag så blir det ju en försämring, demokratiskt och nyhetsmässigt för dem, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

Pengar retroaktivt

Myndigheten för press radio och tv har tagit fram ett förslag på hur stödet som nu ska gå ut på remiss ska utformas. Pengarna kommer att betalas ut retroaktivt för berörda tidningar.

Av de 100 miljonerna i den föreslagna höjningen av mediestödet, som presenteras i vårändringsbudgeten på torsdag, beräknas cirka 40 miljoner kronor gå till detta. Resterande 60 miljoner kronor går till redaktionsstödet. Här återinför regeringen de lättnader som gällde förra året i bland annat kraven på viss andel redaktionellt innehåll och utgivningsfrekvens.

Intressanta förslag

Samtidigt med regeringens besked föreslår Tidningsarbetsutgivarna (TU) att hela nuvarande presstöd görs om. Enligt TU har driftsstödet överlevt sig självt och bör ersättas med en mer modern ordning där medierna snarare ges indirekta än direkta stöd.

Kulturminister Amanda Lind tycker att förslagen är intressant.

– De har många viktiga poänger i sin artikel. Det ligger mycket i deras analys att driftstödet i sin nuvarande utformning är på väg att spela ut sin roll.

– Mediestödet är ju en av punkterna i januariavtalet, och vi har gjort en hel del under de senaste åren för att skapa ett mer ändamålsenligt press- och mediestöd. Jag tycker att TU:s förslag är intressanta och mycket väl värda att diskutera vidare, säger Amanda Lind (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.