För fyra år sedan beslutade Kyrkomötet, Kyrkans högsta beslutande organ, att den nuvarande psalmboken från 1986 skulle uppdateras. Bland annat ska gamla psalmer revideras eller tas bort, men också nya sånger tillkomma.
Sedan november 2021 har det därför varit möjligt för vem som helst att skicka in sina egenskrivna psalmer och förslag till Svenska kyrkans digitala psalmbrevlåda.
Skickat flera förslag
En av dem som skickat in flera förslag till den nya psalmboken är musikern Goblin Mikkanen.
– Det är en lite bortglömd musikstil, men som är viktig i många av livets skeenden och som betyder mycket för många, säger han.
Som musiker har han rört sig mellan olika genrer, men det är första gången han skriver psalmer och för orgel. Psalmens strikta format var något som lockade honom.
– Den är lite begränsande i intervaller och rytm. När jag arrar orgeln är det på ett specifikt sätt. Det är i princip ett ackord per stavelse i melodin som hjälp för församlingen och det är ett lite speciellt sätt att skriva musik på, säger han.
Stort intresse
Intresset för den nya psalmboken har varit stort sedan den digitala psalmbrevlådan öppnade. När den stängde på nyårsafton hade totalt 9485 förslag till nya psalmer inkommit, enligt Svenska kyrkan.
Goblin Mikakkanen, som totalt skickat in fyra psalmförslag, menar att han antagligen kommer att skriva fler innan den digitala brevlådan stänger.
Hur lång tid tar det att skriva en psalm?
– Jag skrev en i helgen och det tog inte så lång tid. Det känns som att den skulle tagit längst tid, men det gick på två dagar.
Väntas vara klar 2030
Sista dagen för att skicka in bidrag till den nya psalmboken är den 31 december. Därefter påbörjas arbetet med att gå igenom bidragen. Först 2030 beräknas en förnyad och reviderad psalmbok kunna tas i bruk.
Hör mer i klippet ovan.
Fakta: Psalmboksrevisionen
Svenska kyrkan har efter beslut i kyrkomötet 2016 och 2018 påbörjat ett arbete med att revidera och förnya Den svenska psalmboken.
Arbetet sker i två parallella spår: dels att ta fram nya psalmer, dels att revidera den nuvarande psalmboken från 1986. Det senare innebär bland annat att se över språk, stil och teologiskt innehåll, samt som följd av detta också eventuella musikaliska ändringar.