Under måndagskvällen presenterades Guide Michelin årets nordiska stjärnrestauranger.
I Stockholm tilldelades Aira sin andra Michelinstjärna. Restaurangen som öppnade 2020 på Djurgården drivs av krögaren Tommy Myllymäki.
– Vi är så glada och tycker att teamet gjort ett bra jobb sedan vi öppnade restaurangen och att vi förtjänar detta. Men ja, jag är lite överraskad, säger Tommy Myllymäki från scenen.
En första Michelinstjärna gick till restaurang Signum som drivs av krögaren Thomas Sjögren i Mölnlycke utanför Göteborg.
Behöll Michelinstjärna
Även hyllade Frantzén i Stockholm belönades under kvällen. Restaurangen som drivs av Björn Frantzén fick nämligen behålla sina tre stjärnor från 2018.
– Att få stjärnorna var jäkligt svårt. Att behålla dem är tufft varje dag. Det här skapas inte bara av oss här på scenen utan av drivna människor där hemma varje dag. Det är fint att stå här men sedan har vi 365 dagar av hårt arbete framför oss. Det är verkligheten, säger krögaren Björn Frantzén.
Tre stjärnor är den finaste utmärkelsen en restaurang kan få och innebär att köket är execeptionellt. Frantzén är den enda krogen i Sverige med tre stjärnor.
Grön stjärna till Jord
En grön Michelinstjärna gick till restaurang Jord i Linköping för hållbar gastronomi. Emma Ziemann från Restaurang Äng i Ästad Vingård i Tvååker fick utmärkelsen Michelin Sommelier Award.
SVENSKA KROGAR MED STJÄRNOR
Tre stjärnor:
Frantzén, Stockholm
Två stjärnor:
Vollmers, Malmö
Aira, Stockholm
Aloë, Stockholm
En stjärna:
Ekstedt, Stockholm
Restaurang Koka, Göteborg
PM & Vänner, Växjö
Project, Göteborg
SK Mat & Människor, Göteborg
Sushi Sho, Stockholm
Signum, Mölnlycke
Adam/Albin, Stockholm
Nour, Stockholm
Knystaforsen, Rydöbruk
28+ , Göteborg
Bhoga, Göteborg
Etoile, Stockholm
Operakällaren, Stockholm
Restaurang Äng, Ästad