Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tommy Myllymäkis restaurang Aira tilldelades en ny Michelinstjärna under kvällens prisceremoni. Foto: Erik Simander / TT

Två nya Michelinstjärnor till svenska krogar

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterades vilka krogar som fått stjärnor av ansedda restaurangguiden Guide Michelin. Restaurangerna Aira, Signum och Frantzén i Stockholm mottog pris vid den nordiska ceremonin som hölls i finska Åbo.

Under måndagskvällen presenterades Guide Michelin årets nordiska stjärnrestauranger.

I Stockholm tilldelades Aira sin andra Michelinstjärna. Restaurangen som öppnade 2020 på Djurgården drivs av krögaren Tommy Myllymäki. 

– Vi är så glada och tycker att teamet gjort ett bra jobb sedan vi öppnade restaurangen och att vi förtjänar detta. Men ja, jag är lite överraskad, säger Tommy Myllymäki från scenen.

En första Michelinstjärna gick till restaurang Signum som drivs av krögaren Thomas Sjögren i Mölnlycke utanför Göteborg.

Behöll Michelinstjärna

Även hyllade Frantzén i Stockholm belönades under kvällen. Restaurangen som drivs av Björn Frantzén fick nämligen behålla sina tre stjärnor från 2018.

– Att få stjärnorna var jäkligt svårt. Att behålla dem är tufft varje dag. Det här skapas inte bara av oss här på scenen utan av drivna människor där hemma varje dag. Det är fint att stå här men sedan har vi 365 dagar av hårt arbete framför oss. Det är verkligheten, säger krögaren Björn Frantzén.

Tre stjärnor är den finaste utmärkelsen en restaurang kan få och innebär att köket är execeptionellt. Frantzén är den enda krogen i Sverige med tre stjärnor.

Grön stjärna till Jord

En grön Michelinstjärna gick till restaurang Jord i Linköping för hållbar gastronomi. Emma Ziemann från Restaurang Äng i Ästad Vingård i Tvååker fick utmärkelsen Michelin Sommelier Award.

SVENSKA KROGAR MED STJÄRNOR

Tre stjärnor:

Frantzén, Stockholm

Två stjärnor:

Vollmers, Malmö

Aira, Stockholm

Aloë, Stockholm

En stjärna:

Ekstedt, Stockholm

Restaurang Koka, Göteborg

PM & Vänner, Växjö

Project, Göteborg

SK Mat & Människor, Göteborg

Sushi Sho, Stockholm

Signum, Mölnlycke

Adam/Albin, Stockholm

Nour, Stockholm

Knystaforsen, Rydöbruk

28+ , Göteborg

Bhoga, Göteborg

Etoile, Stockholm

Operakällaren, Stockholm

Restaurang Äng, Ästad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.