Foto: TT

Twitter tar krafttag mot näthat

Uppdaterad
Publicerad

”Vi har sett en ökande trend av personer som utnyttjar friheten och använder Twitter till att kränka andra”, skriver Twitter ledning i ett pressmeddelande. Nu tar de till åtgärder för att hjälpa användarna att undvika näthatet.

Under en lång tid har användare på Twitter haft möjlighet att ”ignorera” användare som man inte vill se tweets ifrån. Den funktionen expanderas nu för att även gälla notifikationer. Det ska vara möjligt att ”ignorera” nyckelord, fraser och hela konversationer som man inte vill ta del av i notifikationerna.

”Haft en del svårigheter”

”Därför att Twitter sker i det offentliga och i realtid har vi haft en del svårigheter att motverka och bromsa kränkande uppträdanden. Vi tog ett steg tillbaka för att börja om och ta ett nytt grepp,” skriver Twitters ledning.

Det ska också bli lättare att kunna rapportera de som hatar på nätet. Som en slutgiltig punkt har Twitter vidareutbildat samtliga medarbetare i supportgruppen på företagets policy, med speciella föreläsningar om hur hat kan ta form i en kulturell och historisk kontext.

Användare lämnar mikrobloggen

Twitter upplever att näthatet har nått såna höjder att det hindrar folk från att uttrycka sig, både genom deras tjänst och i andra sammanhang.

I början av året lämnade Stephen Fry vad han kallade ”pisspoolen” Twitter efter en våg av hat skickades till honom efter ett skämt han drog på Bafta-galan. I somras tog Leslie Jones, känd från Saturday Night Live, en paus från mikrobloggen efter att en intensiv hatkampanj mot henne.

Antisemitism efter USA-valet

Den judiska skådespelerskan Emmy Rossum skrev tidigare i veckan på Twitter att hon utsatts för en rad antisemitiska påhopp från Trumpsupportrar och här hemma i Sverige skrev nyligen politikern Veronica Palm: ” Som ni märkt så twittrar jag mindre och mindre. Skälet är enkelt: Det gör faktiskt jävligt ont.”

De nya funktionerna väntas komma i bruk om några dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.