• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Javier Muñoz, som spelar i musikalen Hamilton, är en av de män som talat om att han utsatts för övergrepp under hashtaggen #metoo.

Tystnad kring män som utsätts för övergrepp

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har hundratusentals kvinnor i sociala medier signalerat att övergrepp är något alla kvinnor någon gång utsatts för.

Men även ett antal män har talat ut – en grupp som ofta förbises när man talar om sexuella övergrepp, enligt psykoterapeuten Suzanna Boman.

En av de män som skrivit under hashtaggen Me too om sexuella övergrepp är skådespelaren Javier Muñoz.

”Jag vet inte om det betyder något när det kommer från en homosexuell man men det har hänt. Flertalet gånger”, skrev han i veckan.

Kampanjen #MeToo

För ett år sedan släppte Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, en rapport om män som utsätts för sexuella övergrepp. I rapporten står det att det inte bara råder tystnad kring de män som utsätts för sexuella övergrepp utan att det även finns brister i bemötandet från vården.

Tystnad kring utsatta män

Under närmare 40 års tid har det funnits mottagningar för kvinnor som blivit utsatta, men män vet inte alltid vart de ska vända sig och tabut är större, säger rapportförfattaren Suzanna Boman, legitimerad psykoterapeuten och psykoanalytiker.

– Problemet är att det är tyst om det i samhället. När det gäller män befinner vi oss på samma tidsaxel som med kvinnor på 70-talet, säger Suzanna Boman och fortsätter:

– Det grundar sig i föreställningar om manlighet, att man ska kunna slå sig fri, men liksom med kvinnor är det vanligt att kroppen ”fryser till” när man blir utsatt för övergrepp.

Suzanna Boman och medförfattaren Inger Björklund baserade sin rapport på ett 40-tal mäns erfarenheter och att förövarna var både kvinnor och män.

Viktigt att prata om det

Journalisten Linus Fremin är en av få svenska män som öppet pratat om sina erfarenheter av sexuella övergrepp. I samband med att han var en del av prata om det-kampanjen, om sex i ”gråzonen” mellan samtycke och övergrepp, började han tala om hur han blev våldtagen av en före detta pojkvän.

– Jag valde att prata om det för att jag hade en plattform som verksam i mediebranschen och kände mig tillräckligt stark för att kunna prata om det offentligt, säger han.

Prata, men inte kapa

Linus Fremin säger att det är viktigt att män som utsatts för sexuella övergrepp pratar om det, men poängterar samtidigt att män ska gå varsamt fram med sina vittnesmål i samband med Me too-hashtaggen.

– Det blir lite problematiskt eftersom just den här diskussionen handlar om mäns systematiska våld mot kvinnor och det borde få vara i fokus. Det finns tyvärr en del män som försöker hijacka Me too-rörelsen med enda syftet att underminera kvinnors berättelser. Med det sagt betyder inte det att män som faktiskt har utsatts för sexuellt våld inte ska prata om det, för det behövs verkligen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet