• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Boländerna i Uppsala, Uppsala län Det brinner i metallskrot med rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Uppland.

Två personer står med ryggen mot kameran och lutar sig över en mur för att titta ut över en flod eller sjö med träd och en stadsvy i bakgrunden. Den ena personen har en ljus tröja och midjeväska, den andra en mörkare tröja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomsbarometern ser en växande konservativ trend, där allt fler unga söker stabilitet och uttrycker traditionella värderingar. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Ungdomsbarometern: Pengar och stabilitet viktigare än idealism

Uppdaterad
Publicerad

Dagens unga prioriterar privatekonomi, den egna framtiden och traditionella könsroller i relationer framför bredare samhällsfrågor. Det visar Ungdomsbarometerns Generationsrapport 2025.

Den ekonomiska osäkerhet som råder präglar även Sveriges unga mellan 15 – 24 år. 44 procent uppger att privatekonomin är en stor källa till oro, en ökning från 37 procent föregående år. För första gången på flera år är minskad arbetslöshet en av de samhällsfrågor som unga anser ha ökat i betydelse.

Samtidigt syns ett ökat intresse för att tjäna pengar och bli ekonomiskt framgångsrik.

Ungdomsbarometern

”Unga har en stark drivkraft att säkra sin ekonomiska framtid, och vi ser en växande stress kopplad till privatekonomi och jobbutsikter. Detta är drivet av hög ungdomsarbetslöshet och stigande priser, men också sociala medier där den konstanta exponeringen för andras framgångssagor och extravaganta livsstil skapar en press att lyckas,” säger Ulrik Hoffman, vd för Ungdomsbarometern, i ett pressmeddelande.

Konservativ syn på relationer

Rapporten visar också att synen på relationer har blivit mer konservativ. Hela nio av tio unga instämmer i att ”målet med en relation är att hitta en person att dela resten av sitt liv med”, en ökning med 14 procent sedan 2022.

Däremot är idealismen på nedgång och pragmatism och konservativa värderingar tar över. Allt färre ser miljöengagemang som en del av sin identitet och andelen unga som identifierar sig som feminister har sjunkit från 32 procent till 18 procent på fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungdomsbarometern

Mer i ämnet