3 av 4 unga upplever att de tillbringar för mycket tid framför skärmar, enligt Ungdomsbarometerns trendrapport. Enkäten omfattar 11 137 svenska ungdomar i åldern 15–24 år och visar att intresset för digital minimalism ökar, till exempel är uttryck som digital detox populära på Tiktok.
Enligt rapporten vill unga lägga mer tid på sysslor som inte innefattar skärmar. Men huruvida fler faktiskt trappar ner på sitt skärmanvändande kan studien inte svara på.
Det har även rapporterats om att allt fler köper knapptelefoner.
– Det är intressant att unga, som haft smartphones länge, nu reflekterar över teknikens roll i vardagen och vad som främjar deras välmående, säger Lisa Elliot, forskningsassistent vid Örebro universitet.
Digital minimalism
Digital minimalism, ett begrepp från Cal Newports bok från 2019, handlar om att medvetet styra sin skärmtid till aktiviteter som stämmer överens med ens värderingar och behov.
Lisa Elliot har skrivit om fenomenet i sin magisteruppsats och forskar nu i ett annat projekt om minimalism.
– Personerna jag intervjuade upplevde att skärmarna tog för stor del av deras tid och ofta var något de sökte sig till när de inte mådde bra, var stressade eller uttråkade. Man ville få kontroll över när och hur man interagerar med tekniken.
Mobilfria zoner
Att praktisera digital minimalism kan till exempel innebära att man tar bort eller minskar sin användning av sociala medier, stänger av notiser eller bara använder mobilen under vissa tider eller i vissa rum.
– Flera insåg värdet av att vara närvarande i vardagen, som vid måltider eller i samtal med barnen.
Risk för FOMO
Finns det några risker med att begränsa sin skärmtid? Vi använder ju mobilen för att hålla kontakt och ta del av nyheter.
– De jag intervjuade upplevde utmaningar eftersom digital minimalism går emot normativt digitalt beteende i ett samhälle där tekniken är djupt integrerad. Trots att de värnade om sitt förhållningssätt kunde de ibland känna en rädsla för att missa något, säger Lisa Elliot och fortsätter:
– Man försökte då hitta andra sätt att hålla kontakt och få information, som att prata i telefon, boka in fysiska möten eller ta del av ett fåtal nyhetskanaler.
Matilda Wahlund tyckte att hon scrollade för mycket och valde att sluta med sociala medier. Se mer i videon ovan.