Demonstranter i Budapest den 17 december Foto: Reuters/TT

Protesterna växer mot inskränkt pressfrihet i Ungern

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna har rasat i Budapest, Ungern, de senaste dagarna. En allt mer enad opposition och arg allmänhet vänder sig mot nya lagförslag från Victor Orbáns regering. Men frågan är om de som bara följer statsägda medier överhuvudtaget märker det.

Efter flera dagars protester, blev två oppositionspolitiker utkastade från den statsägda ungerska tv-kanalens lokaler av säkerhetsvakter i måndags. De hade försökt göra en uppläsning av en protesttext, enligt ledamöterna själva. I texten de ville – men inte fick – läsa upp i tv, krävdes bland annat att en ny lag som ger arbetsgivare rätt att kräva mer övertid av anställda, den så kallade ”slavlagen” dras tillbaka. Men det ställdes också krav på oberoende medier och domstolar.

– De regeringsvänliga medierna rapporterar om händelserna på ett helt annat sätt än det gick till. Enligt dem är demonstranterna egentligen George Soros-aktivister som verkställer George Soros direktiv. I själva verket var det ett par tusen missnöjda som gick ut och protesterade, säger den ungerska journalisten Babett Oroszi på plats i Budapest under demonstrationerna.  

Rasar på pressfrihetsindex

Själv har George Soros, som blivit något av den ungerska regeringens huvudfiende, dementerat att han skulle ha eldat upp folkmassorna att demonstrera,

Ett av slagorden under demonstrationerna har varit ”tv ljuger”. Under Viktor Orbáns åtta år vid makten har också Ungern rasat från plats 23 till plats 73 på reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Nyligen stärktes regeringspartiets grepp över mediemarknaden i landet genom bildandet av ett regeringsvänligt jättebolag. 476 olika radio och-tv kanaler, publikationer och tidningar, donerades till en Orbán-vänlig stiftelse. Bland annat ingår landets samtliga regionala lokaltidningar, något kulturnyheterna rapporterat om tidigare.

”Ett väldigt konstigt system”

Men det finns fortfarande oberoende journalister i Ungern. En av dessa är den grävande journalisten Babett Oroszi, som jobbar på nättidningen Atlatszo. Enligt en av deras undersökningar är mer än 500 medier regeringsvänliga idag, jämfört med 31 stycken 2015.

Hon skrattar när Kulturnyheterna frågar henne hur hon ser på pressfriheten i Ungern och svarar:

– Vi har fått ett väldigt konstigt system. Det finns några byråer och tidningar där man kan jobba fritt, på det sätt som vi har lärt oss att man ska jobba som journalist. Men deras rapportering når bara ut till ganska få människor eftersom de flesta av medierna förmedlar regeringens budskap, säger Babett Oroszi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.