Redan 2011, samma år som terrordådet på Utøya ägde rum, började man tala om ett minnesmärke för att hedra de 77 offren.
Sedan dess har turerna kring projektet varit många och långa. Memory wound, det första förslaget ritat av svenska konstnären Jonas Dahlberg, tänkt att stå klart 2015, lades på hyllan efter högljudda protester från grannarna i området.
Nu, snart tio år efter dådet, har spaden satts i marken. Det nya, mer nedtonade minnesmärket i form av 77 bronspelare designade av den norska arkitektbyrån Manthey Kula, håller på att byggas för att invigas på tioårsdagen 22 juli 2021. Det trots en pågående rättsprocess där 16 grannar vill att det ska rivas.
– Vi bor väldigt nära ett minnesmärke som kommer att likna en kyrkogård. 77 bronspelare, tre meter höga, och de står 75 meter från vårt hus, säger Terje Lien, boende i Hole kommun nära Utøya-kajen där minnesmärket ska stå.
”Häller salt i såren”
Det är den norska lagmannsretten som gett staten och norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF) grönt ljus att bygga parallellt med grannarnas rättsprocess för att stoppa minnesmärket.
Konflikten ”river upp och häller billigt salt i överlevarnas sår”, skriver journalisten och författaren Stian Bromark i en artikel i Dagsavisen. Han har intervjuat överlevare och anhöriga i arbetet med sin kommande bok om de snart 10 år som passerat efter terrordådet.
– När det gäller minnesmärket efter Utøya tror jag att det är viktigt att lägga konfliken bakom sig så snart som möjligt. För många av de överlevande har det här varit en debatt som rivit upp traumatiska minnen från dådet i snart tio års tid, säger han till Kulturnyheterna.
Kan rivas
Som det ser ut nu kommer minnesmärket att stå färdigt att invigas 22 juli, innan en avgörande dom i konflikten med grannarna faller i tingsrätten.
Skulle grannarna förlora i tingsrätten, har de lovat att ta saken vidare till högsta domstolen, och om det skulle behövas, ända upp till Europeiska människorättsdomstolen. Får de rätt i någon av de högre instanserna skulle det kunna leda till att minnesmärket får rivas.
– Då blir det ett nationellt uppror. Det är tokigt nog att det tagit så många år att få ett minnesmärke på plats. Om slutresultatet blir att det rivs, då är det något som gått fundamentalt galet i Norge, säger Stian Bromark.