– Jag tror att de som finns där ytterst kommer behöva kulturen för att orka och mäkta med den stora och tunga uppgiften som ligger på dem nu, säger Maria Almlöv som är ordförande för Försvarets Fältartister.
En av de nyutbildade fältartisterna är musikern Anton Ramsö. Han ska snart ut på ett uppdrag i Lettland och han tror att hans nya erfarenheter har påverkat honom som musiker
– Det finns en ny glöd. Man känner att det man gör är viktigt och kan göra skillnad för hur människor man möter mår.
Flera steg till att bli fältartist
Försvarets Fältartister har drygt 500 medlemmar och det är flera steg och utbildningar som ska genomföras innan man blir fältartist. Men ett av kraven är att man ska vara professionell musiker och jobba med genrer som pop och rock, komiker eller ljud- och ljus tekniker. Fältartisterna är både verksamma på hemmaplan och utomlands och Maria Almlöv har tjänstgjort som fältartist i bland annat Afghanistan, Adenviken och Mali.
– Jag tror att det finns en bearbetning i kulturen som kanske är extra viktigt när man jobbar med så tunga saker som försvar och att slå vakt och värna om vår demokrati.
Försvarets Fältartister
Sedan 1953 har Försvarets Fältartister varit en del av den svenska frivilligrörelsen med uppgift att stödja Försvarsmakten med personalvård i form av musik och artisteri.
Försvarets Fältartister har varit aktiva hela tiden sedan dess även om det sedan tidigt 2000-tal inte har utbildats just till ”befattningen” fältartist.
Befattningen fältartist innebär att man får en krigsplacering, vilket betyder att i händelse av höjd beredskap är det deras uppdrag att stå för personalvård och stödja totalförsvaret med sin konst.