Framtidens dokumentärfilm i Amsterdam

Publicerad

Just nu pågår världens största dokumentärfilmfestival IDFA i Amsterdam. Kulturnyheternas Kristoffer Viita har varit där.

Begreppet dokumentär har väl aldrig varit mer flytande än idag. Åtminstone den västerländska publiken har sedan länge vant sig vid tanken på att dokumentärfilm egentligen bara behöver presentera ”något ur verkligheten”, men att formen kan variera och att resultatet är konstnärligt snarare än journalistiskt. 

”Filmare med en egen röst”

– Genom hela dokumentärens historia har vi försökt ”omdefiniera” vad en dokumentär är, men med dagens teknik finns det ingen tid att ens tänka på det eftersom allting går så fort säger IDFA:s industrichef Adriek Van Nieuwenhuijzen.

Hon berättar att artificiell intelligens och flyktingfrågor är några av de vanligaste teman som dyker upp på årets Forum. En plattform för filmare som söker finansiärer och måste jobba hårt för att stå ut i mängden.

– Vi letar efter nya berättelser eller nya ingångar till redan kända berättelser. Filmare med en egen röst och ett eget visuellt språk, säger Adriek Van Nieuwenhuijzen.

Berättar någonting större

Alla nya plattformar och streamingtjänster har skapat en efterfrågan både på kortdokumentärer och mastodontprojekt utanför mallen för hur en dokumentär brukar se ut. Ett exempel på det senare är Ezra Edelmans nästan sju timmar långa ”O.J. Made in America” (finns också på SVT Play).  

– Jag såg en berättelse som jag – för att kunna förklara den och dess innebörd – var tvungen att förklara de fyra decennier som hände innan, säger Ezra Edelman.

”Made in America” använder rättegången kring O.J. Simpson för att berätta någonting större om USA:s segregation, sexism, polisvåld, tom kändiskultur och mediemanipulation.

– Folk tror att rättegångsutfallet bara var resultatet av en incident, misshandeln av Rodney King 1991, men en del av idén med filmen var att förklara att det bara var den sista i ett kontinuerligt flöde av händelser som frustrerade ett samhälle där människorna till slut kokade av ilska.

Erbjuda något med mer substans

Edelman fick nästan fria händer till både form och utrymme och resultatet är nästan omöjligt slita blicken från.

– På något sätt känns det som näring i en kultur där vi absorberar saker som är kortare och kortare och vår uppmärksamhet är mindre och mindre. Att det går att erbjuda något med mer substans och historisk klangbotten som människor tar till sig, säger Ezra Edelman.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.