”Vi ska inte skämmas för att vi har en svensk kultur”

Uppdaterad
Publicerad

100 dagar har gått sedan regeringen tillträdde. Sedan dess har frågan om en svensk kulturkanon debatterats flitigt. På kulturkonventet Folk och Kultur i Eskilstuna diskuterade Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Skolverket hur arbetet kan föras framåt.

Enligt Tidöavtalet ska en svensk kulturkanon tas fram, det vill säga ett slags lista över viktiga kulturella verk som kan fungera som gemensam referensram.

Under panelsamtalet på Folk och kultur lyftes olika åsikter fram i frågan ”Kulturkanon – kanon eller kalkon?”.

Delade meningar

– Den här debatten är så befängd. Vi har en svensk kultur och vi ska ta fram en kulturkanon som visar på det bästa vi har från Sverige, säger Angelika Bengtsson (SD), ledamot i kulturutskottet. 

Regionpolitikern Thord Andersson (KD), kan se vissa fördelar. 

– Det finns en poäng i att både Tensta och Täby läser samma böcker. Att man har en gemensam bas, säger Thord Andersson (KD), regionpolitiker.

Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket är däremot delad.

– Jag kan se värdet i att elever delar någon form av upplevelser, i det här fallet läsupplevelser. Men om syftet är att skapa någon form av nationell identitet är jag tveksam.

Hör mer från panelsamtalet om en svensk kulturkanon  i klippet ovan.

Kulturkanon

En gemensam kulturell referensram. Tanken är att lyfta fram vissa konstnärliga verk som anses utgöra en del av landets kulturkanon.

I Danmark finns sedan 2006 en officiell kulturkanon, som bland annat omfattar Operahuset i Sydney, Pantonstolen av Verner Panton, HC Andersens saga ”Den lilla sjöjungfrun” och Lars von Triers film ”Idioterna”.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.