Dokumentär om tiden efter Butjamassakern: ”Vill berätta för världen”

Uppdaterad
Publicerad

Rapportering om hundratals döda chockade omvärlden efter att ryska styrkor intagit den ukrainska staden Butja mellan februari och mars 2022. Efteråt besökte dokumentärfilmarna Mila Teshaieva och Marcus Lenz staden där de mötte människor som försökte återställa sitt samhälle.

– Ingen förväntade sig det här kriget. Att det skulle vara en sådan skräck, säger Mila Teshaieva, en av regissörerna bakom dokumentärfilmen ”When spring came to Bucha” som visas på Göteborgs filmfestival.

Teshaieva härstammar från Ukraina men bor just nu i Berlin. Där bor också dokumentärens andra regissör, Marcus Lenz.

Göteborgs filmfestival 2023

I april, när Butja uppgavs vara befriat, packade de en bil med kamerautrustning och körde dit.

– Flera människor som vi träffar i den här filmen har tillbringat 35 dagar gömda. De har sett mord och förlorat familjemedlemmar, blivit vittnen till krigsbrott. På något sätt kunde vi stötta dem i att berätta sin historia för världen, säger Lenz.

En berättelse om hopp

I ”When spring came to Bucha” möter Teshaieva och Lenz volontärer som gör allt från att identifiera döda, dokumentera bevis på krigsbrott, återställa hus och till och med klippa gräsmattor.

Några av dem sjunger, spelar gitarr och gifter sig.

– Jag tror att de som överlevt var ganska chockade men också glada på något sätt över att de faktiskt kunde överleva, säger Teshaieva och fortsätter:

– Det gör mig stolt över människans förmåga. Livet överrumplar döden och visar ukrainarnas uthållighet. Att inte låta mörkret dränka en.

Hör Mila Teshaieva och Marcus Lenz berätta om dokumentärfilmen ”When spring came to Bucha” i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs filmfestival 2023

Mer i ämnet