Maj Wechselmann har under sin långa karriär gjort flera omtalade filmer som Viggen 37, om det svenska militärplanet, och Filmen om Anton Nilson, som handlar om en av gärningsmännen bakom det politiska attentatet mot skeppet Amalthea år 1908.
Hennes filmer präglas av ett vänsterpolitiskt patos och hon har ofta kritiserats för att vara för partisk. I The Swedish Way skärskådar hon den svenska coronastrategin, möter de som drabbats av viruset och följer smittans utveckling genom myndighetsbeslut och uttalanden.
– Jag vill att folk ska fråga sig saker, som om den svenska pandemipolitiken är något som har lyckats eller misslyckats, säger Maj Wechselmann och fortsätter:
– Mitt svar är att den har misslyckats mycket gravt därför att man inte satte in de åtgärder som behövdes från början, speciellt med smittspårning och testning. Man hade självklart resurser, det hade man i alla grannländer, säger Maj Wechselmann.
Jämför med pesten
The Swedish Way börjar i Karl den XII:s Stockholm, år 1710. Pesten kommer till Sverige med skeppet Stäkesund och sprider sig i samhället. Tiden skiftar sedan till Sverige 2020 och coronapandemin. Maj Wechselmann valde att spegla dagens coronapandemi mot 1700-talets pestepidemi efter att ha läst Magnus Västerbros fackbok Pestens år.
– På 1700-talet bestämmer sig eliten först för att det finns ingen pest. Det är istället sommarfeber, fläckfeber eller lite pest. Sen dör 40 procent av Stockholms befolkning. Eliten sticker ut till sina gods på landet och drabbas inte. Jag tycker att Tegnell och company beter sig som en världsfrånvänd elit.
I dokumentären får ingen som är ansvarig för den svenska coronastrategin komma till tals. På frågan om de inte borde ha fått ge sin version svarar hon nej.
– Det gör de ju varje dag, på presskonferenserna. Det hjälper ni till med, säger Maj Wechselmann.
Folkhälsomyndigheten har avböjt att kommentera Maj Wechselmanns kritik.