Zlatan gav draghjälp åt e-boken

Uppdaterad
Publicerad

Biografierna om Zlatan och Steve Jobs – men även Tranströmers dikter – bidrog till fortsatta landvinningar för e-boken 2011. Totalt såldes cirka 81.000 e-böcker – mer än tre gånger fler än året före.

Men trots den mycket kraftiga ökningen står e-böckerna fortfarande bara för någon promille av den svenska bokmarknaden.

– Vi ligger fortfarande långt efter framför allt USA, där försäljningen är uppe på kanske tio procent av den totala bokförsäljningen, säger Johan Greiff, vd på distributören Elib som ligger bakom den än så länge preliminära statistiken.

Zlatans självbiografi

Han konstaterar att förlag och återförsäljare satsar allt hårdare på e-böcker, vilket är en förklaring till försäljningsökningen. Och så skaffar allt fler svenskar surf- och läsplattor och mobiltelefoner som lämpar sig för läsning av digitala böcker. Utbudet blir också snabbt allt bättre – och då handlar det inte bara om storsäljare som de ovan nämnda.

– Även om vi fortfarande har mycket backlist (äldre böcker) att konvertera så kommer i princip allt nytt material som e-böcker. Så det finns ett utbud.

Enligt Greiff är det ”absolut inte omöjligt” att e-boksförsäljningen fortsätter att växa i samma takt under 2012.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zlatans självbiografi

Mer i ämnet