Nästan en kvarts miljon svenskar har ansökt om ersättning för karensdag. En nya ersättning som infördes i samband med Foto: TT

250 000 har ansökt om ersättning för karensavdrag

Uppdaterad
Publicerad

250 000 personer har ansökt om ersättning för karensavdrag, sedan tjänsten som gör det möjligt att ansöka öppnades för en vecka sedan.

– Det kommer att komma fler personer som söker, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan.

Karensavdraget är tillfälligt slopat, efter en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Det innebär att man både som anställd och som egenföretagare kan ansöka om att få ersättning för den första sjukdagen.

Coronapandemin

Söktjänsten öppnade tisdagen den 7 april och under den första veckan har 250 000 ansökningar kommit in till Försäkringskassan.

”Stort tryck”

En stor del av ansökningarna är retroaktiva, då det går att ansöka om ersättning för karensavdrag retroaktivt från den 11 mars.

– De första dagarna var det ett stort tryck och det är många som har sökt retroaktivt, säger Cecilia Udin.

Även framöver väntas många ansökningar komma in.

– Jag har ingen prognos för hur många vi har tänkt oss, det är helt beroende på hur många som är hemma. Men det kommer att komma nya personer som söker, säger Cecilia Udin.

Schablonbelopp betalas ut

Ersättningen betalas i regel ut inom fem arbetsdagar efter att man ansökt. Det höga inflödet av ansökningar kommer inte att påverka tiden det tar att få ersättningen, enligt Cecilia Udin.

– Cirka 90 procent av ansökningarna kommer att hanteras maskinellt direkt och då kommer man i regel att få pengar inom fem dagar. Kan det maskinella flödet inte hantera ansökan hela vägen så kommer en handläggare att ta hand om det, och då kan det ta längre tid, säger hon.

Ersättningen är ett schablonbelopp och är alltså densamma oavsett vilken lön man har. Beloppet ligger på 700 kronor före skatt för anställda och på 804 kronor före skatt för egenföretagare.

I nuläget har Försäkringskassan inga uppgifter om hur många av de 250 000 personer som ansökt hittills som är anställda, och hur många av dem som är egenföretagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet