• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Det finns brister i åklagarens bevisuppgifter, säger Akilovs advokat Johan Eriksson Foto: svt

Akilovs försvarsadvokat ifrågasätter terrorbrott

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutade Rakhmat Akilovs försvarsadvokat Johan Eriksson den långa terrorrättegången. Han började med att berätta om Akilovs första ord till honom när de träffades.

– Han frågade ”när kommer de att börja slå mig?”.

Eriksson ifrågasatte även om Akilovs handlingar är att klassas som ett terrorbrott.

24 dagars rättegång är till ända. Sedan den 13 februari har rätten fått lyssna till 107 drabbades berättelser om hur Akilovs gärningar den 7 april förra året förändrades deras liv.

När rättens ordförande förkunnade att huvudförhandlingen är avslutad hördes kraftig gråt i salen, människor som kramar varandra och målsägare som satt oförmögna att resa sig upp och en tomhet spred sig när Akilov med sänkt huvud för sista gången leddes ut ur rättssalen.

Terrordådet i Stockholm

”Har Sverige drabbats så allvarligt?”

Johan Eriksson tog även upp frågan huruvida hans klient verkligen begått ett terrorbrott i den mening lagen menar. För att det ska klassas som ett terrorbrott krävs att samhällsfunktioner lamslås, att det finns en stark oro för att det ska ske igen och att det inte går att värna det säkra öppna samhället. Han menar också att Akilovs egna uppsåt, det faktum att han erkänt terrorbrott ska bortses från i denna prövning.

– Det rätten ska ta ställning till är om gärningen verkligen skadat Sverige. Det är fullt förståeligt att de drabbade upplever att Sverige inte är lika säkert. Men den frågan jag vill ställa är om staten Sverige har drabbats så allvarligt. Åklagaren pekade på att Stockholms funktioner slogs ut i ett par timmar, men det var bara ett par timmar. Men vad hände i Göteborg, Malmö, Norrland? Det finns brister i åklagarens bevisuppgifter här.

Johan Eriksson avslutade sitt slutanförande med att hävda att hans klient bör dömas till ett tidsbestämt straff i stället för livstid som åklagaren yrkat på.

”Har inte varit ensam på över ett år”

Till grund för sitt yrkande om tidsbestämt straff menar Eriksson att det finns ett antal förmildrande omständigheter som att Akilov medverkat till utredningen och suttit häktad med otroligt kraftiga restriktioner.

– Jag skulle vilja sticka ut hakan och säga att ingen i Sverige har suttit häktad med så starka restriktioner. Han har inte varit ensam en sekund och inte släckt en sänglampa på över ett år, sade Eriksson i rätten.

Han pekade också på vilka konsekvenser en utvisning till Uzbekistan skulle få för Akilov.

– Han säger själv att han skulle bli dödad eller torterad.

”Skamligt lågt belopp”

Eriksson adresserade också de ovanligt höga skadeståndsanspråk som framförts av målsägandebiträdena. Utöver den ersättning som kan ges för psykiskt lidande till anhöriga på 60 000 kronor har målsägandebiträden även yrkat på kränkningsersättning för anhöriga till dödsoffren, något som inte är praxis i Sverige.

Eriksson bestrider belopp utöver schablonen i alla fall förutom när det kommer till den då sjuåriga pojke som räddades av sin far som sekunden efter dödades av Akilov. Han menar att det måste till beslut från lagstiftare för att ersättningarna ska ändras.

Akilov nekar även via sin försvarsadvokat till 16 fall av de mordförsök på målsägare och två fall av framkallande av fara för annan som åklagaren fört fram.

Dom faller torsdagen den 7 juni klockan 13.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet